IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК започна погасяването на старите си дългове към АЕЦ Козлодуй

Натрупаните задължения възлизат на 80 млн. лв., месечно НЕК ще плаща по 15 млн. лв.

11:40 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК започна погасяването на старите си дългове към АЕЦ Козлодуй

Национална електрическа компания (НЕК) ЕАД вече започна изплащането на старите си задължения към АЕЦ Козлодуй, които възлизат на близо 80 млн. лв. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на АЕЦ Козлоуй Иван Генов.

Според подписания между двете страни договор за разсрочване на задълженията НЕК ще плаща месечно по 15 млн. лв. стари дългове. Освен това НЕК погасява редовно и текущите си задължения.

За второто полугодие на тази година АЕЦ Козлодуй има разрешение от ДКЕВР да продава на свободния пазар 1,4 млрд. квтч електроенергия, каза Генов. Към момента НЕК продава пряко електроенергия на 8 търговци и 12 предприятия, като последната фирма, сключила договор за пряко купуване на ток от АЕЦ Козлодуй, от 1 юли е Солвей Соди.

По думите на Генов АЕЦ Козлодуй планира да има свръхпроизводство на електроенергия през второто полугодие на годината в размер на 300 млн. квтч електроенергия, което да компенсира ниските цени на вътрешния пазар.

На въпрос на Investor.bg Генов уточни, че двата блока на АЕЦ Козлодуй (5-ти и 6-ти) ще заработят едновременно от 1 ноември тази година. На 27 август трябва да приключи ремонтът на единия блок, след което започва ремонтът на другия.

Генов съобщи още, че за две години на 700 човека от атомната електроцентрала, които поддържат мощностите от 1 до 4 блок (които вече не работят), ще им бъдат изплатени общо 20 млн. евро. Тази сума обаче се плаща от специален фонд и не се включва към разходите, формиращи цената на тока от АЕЦ Козлодуй.

Ако преди 10 години имахме регулиращ орган, който да действа по същия начин, както сега действа Агенцията за ядрено регулиране, може би щяхме да си спестим част от неприятностите във връзка със затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй“, каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров пред журналисти по време на честването на 50 години от създаването на българската агенция за ядрено регулиране. До 2002 г. агенцията се наричаше Комитет за използването на ядрена енергия за мирни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още