IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кърджалийска област произвежда по-малко тютюн от договореното

Договорените количества ориенталски тютюни от Реколта 2007 за Кърджалийска област са за 10 401 тона

09:34 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кърджалийска област произвежда по-малко тютюн от договореното
Договорените количества ориенталски тютюни от Реколта 2007 за Кърджалийска област са за 10 401 тона. Очаква се производство на 10 117 тона или с 284 тона по-малко от договореното, съобщи пред БТА началникът на фонд "Тютюн" в Кърджали Мелиха Дилбер.

Половината от това количество се произвежда в общините Крумовград и Кирково.

Според експертите от фонда проливните дъждове през целия период на разсаждане са една от основните причини за очакваните по-ниски добиви. В общините Кирково, Крумовград и Момчилград една част от тютюните са били наводнени и отнесени от поройните дъждове. Заради голямата влага са се появили болестите "див огън", "кореново гниене" и "мана". В региона от тях са засегнати 15 на сто от тютюните.

Около 11 500 производители от Кърджалийска област имат сключени договори с търговски фирми за изкупуване на продукцията през есента. В седемте общини на Кърджалийска област и в община Ивайловград ще изкупуват девет лицензирани дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още