IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 юли

07:33 | 10.07.07 г.
Преглед на печата за 10 юли
Почивката у нас по-евтина от билет
в. Стандарт
 
Почивката в България излиза за руснаците по-евтино от самолетен билет. Пакетът за Черно море струва 153 долара, докато самолетните билети започват от 175 евро, установиха руските туристически експерти в началото на месеца. Тенденцията е нормална за държава, която поддържа детски туризъм, а България е в челната петица в тази сфера, коментират руските туроператори. Според тях тази година поевтиняването е започнало още през юни, а не както досега - през юли. Според туристическите оператори основната причина за това е кризата в туризма това лято в Турция, която е главен играч на руския пазар.
 
За седмица хлябът поскъпна с 15%
в. Сега
 
Производителите започнаха да вдигат цената на хляба заради по-скъпия ток, по-високите цени на зърното от новата реколта и поскъпването на брашното.
Вчера в Добрич цената на 700 г хляб бе увеличена за втори път в рамките на няколко дни и стигна 85 стотинки, а до седмица във Варна и Шумен ще се повиши с 15%.
Според председателя на Българската федерация на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев поскъпването вече е факт в по-голямата част от страната. Той обаче побърза да успокои, че заради голямата конкуренция в бранша шоково вдигане на цените не може да се получи.
 
Американски фонд купи сладоледите "Дарко"
в. Дневник
 
Втората по големина сладоледена компания в България - "Дарко", има нов мажоритарен собственик в лицето на "Болкан аксешън фънд" (Balkan Accession Fund - BAF), който се финансира съвместно от Румънско-американски инвестиционен фонд (Romanian-American Enterprise Fund - RAEF) и Българско-американския инвестиционен фонд (Bulgarian-American Enteprise Fund - BAEF). Информацията потвърдиха за "Дневник" представителите на фонда BAF за България.
Досегашният собственик на сладоледената компания Петър Цветков ще запази миноритарен дял в нея и ще продължи да управлява дружеството, казаха от фонда. Цветков отказа да коментира информацията за смяната на собствеността.
 
Медът поскъпва, слаби добиви заради сушата
в. Новинар

Производители очакват слаби добиви на пчелен мед за тази година, съобщи Ефрем Моллов, зам.-председател на Националната браншова организация и на Българския пчеларски съюз. Причината е липсата на достатъчно влага за растенията и сушата. Добивите тази година ще са около 10-15 кг от пчелно семейство. През миналата година от един кошер са получени от 20 до 25 кг.
Най-ниските добиви ще са в Родопите, където се очакват от 5 до 8 кг мед. Слабият добив може да доведе до поскъпване на продукта наесен.
 
Слънчев бряг увеличава базата си с още два ваканционни комплекса
в. Дневник
 
Още два ваканционни комплекса се изграждат в курорта Слънчев бряг. "Костал девелопмънтс" ООД строи апартаментен комплекс за сезонно ползване в Слънчев бряг-запад. Строителството на този етап е замразено и ще продължи веднага след приключването на активния туристически сезон. Архитектурната разработка е на арх. Николай Ситев от Стара Загора. Консултантската и надзорната дейност се изпълняват от "Координати груп 2003" ООД - Бургас. Базата е близо до комплекс "Анита", на около 5 минути от брега. Апартаментите са 106.
Още един апартаментен комплекс за сезонно обитаване ще израсне до следващия сезон и в централната част на Слънчев бряг-запад, в близост до пътя Бургас - Варна на площ 2073 кв.м. Инвеститор на комплекса е "Джи Ес-8" ООД. Изпълнител на строителните работи е "Строй марк" ООД.

10 г. безплатна концесия на банята в София
в. Сега
 
10-годишен финансов комфорт да получи бъдещият концесионер на Централната минерална баня, предлага столичната община. Според администрацията в този период концесионерът следва да е освободен от плащането на суми на общината и да връща пари през останалите 15 г. от концесията. Според съветници обаче тази щедрост е прекомерна.
5605 кв. м разгърната площ в сградата на банята ще получи концесионерът, предвижда проектът на СО. 2082 кв. м от тях са заети от голям мъжки и женски басейн. Идеята е концесионерът да ги реконструира и тази част от сградата да бъде превърната в модерен водолечебен и спа център. Към отдаваната на концесия площ са предвидени и 777 кв. метра за ресторант, както и възможност за предлагане на фитнес и козметични услуги. Останалите крила на сградата ще бъдат преустроени в Исторически музей на София.

Без проверки "Зелена карта" по границите от 1 август
в. Сега
 
От 1 август българските и румънските шофьори няма да са длъжни да показват сертификат "Зелена карта", когато минават през границите на Европейския съюз. Табелата на автомобила ще бъде достатъчна гаранция, че шофьорът има валидна застраховка "Гражданска отговорност". Решението на Европейската комисия бе взето вчера, съобщи БТА, като цитира службата на българската комисарка Меглена Кунева. От Националното бюро вчера не бяха получили официална информация по въпроса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още