IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат да се създаде бизнес експресен влак

Това се налага поради засилващата се конкуренция от страна на автомобилния транспорт, а и на нискотарифните авиокомпании, смятат експерти

18:33 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Искат да се създаде бизнес експресен влак
Да се разработи нова маркетингова стратегия за пътническите превози, която да предвижда създаването на първите влакове за бизнес пътувания, предложи доцент Николай Николов от Научно-техническия съюз по транспорта по време на семинара „Визия за развитие на българските държавни железници 2007 – 2017 година“, който се провежда в Пловдив.

По думите на Николов това е необходимо поради засилващата се конкуренция не само от страна на автомобилния транспорт, но и на нискотарифните авиокомпании, особено по маршрутите София – Бургас, София – Варна и София – Русе.

Той предложи още увеличаването на превозваните пътници да е над предвидените от БДЖ 3% годишно.

В бюджета за 2008 година субсидията за БДЖ ще бъде увеличена, каза присъстващият на семинара заместник-министър на финансите Кирил Ананиев, без да съобщи точната цифра. По думите му политиката през предишните години да се намаляват субсидиите за БДЖ по указание на международните финансови институции се е оказала грешна.

Ананиев предложи също БДЖ да ползва като вариант за финансиране разпродажба на собствени недвижими имоти.

„Ако не се увеличат инвестициите, при наличния състав на пътнически и товарни вагони на БДЖ възможностите за увеличаване на пътниците и товарите са малко, а именно до 35 млн. пътници и до около 25 млн. тона товари годишно", съобщи изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още