IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реалното строителство на АЕЦ Белене може да започне до 2009 г.

Срокът за влизане в експлоатация на първия блок за производство на площадката е 6,5 години след началото на реалното строителството, а на втория – 7,5 години

15:19 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Реалното строителство на АЕЦ Белене може да започне до 2009 г.
До 2009 г. може да започне реалното строителството на новата атомна централа на площадката в Белене. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев, цитиран от БТА.

От АЯР очакват до края на тази година да им бъде представен проектът за атомна централа. Ядреният регулатор има девет месеца да го одобри след представянето на всички необходими документи, посочи заместник-председателят на агенцията Борислав Станимиров. При оценката ще бъде използвана международна експертна помощ. Междувременно на площадката могат да се изграждат инфраструктура, комуникации и да се извършват строителни дейности, които не изискват разрешение от АЯР.

Срокът за влизане в експлоатация на първия блок за производство на електроенергия на площадката е 6,5 години след началото на реалното строителството, а на втория – 7,5 години.

Площадката в Белене е абсолютно подходяща по отношение на сеизмични характеристики, подчерта Станимиров. Според представителите на АЯР евентуално закъснение в реализирането на проекта зависи от лицензианта и сроковете за неговата работа.

Лицензирането на всеки блок ще се осъществява отделно. Ако част от съществуващото оборудване на площадката в Белене бъде използвано, АЯР трябва да бъде уведомена за това чрез проекта, каза още Цочев.

Площадката на АЕЦ Белене е одобрена за строителство през 1984 г. и строителството е започнало през 1987 г. През 1991 г. строителството на площадката е преустановено. Между 1991 и 2000 г. са направени няколко технически проучвания и изследвания от и за НЕК относно възможността за завършване на АЕЦ Белене. През април 2004 г. правителството разреши изграждането на АЕЦ Белене да бъде подновено.

След открита тръжна процедура НЕК избра Атомстройекспорт - Русия за главен изпълнител (изпълнител на инженеринга, доставката и изграждането) на АЕЦ Белене. Понастоящем Атомстройекспорт изпълнява едногодишен договор за извършване на първоначални работи преди предвиденото подписване на окончателния договор за инженеринг, доставка и изграждане в края на 2007 г., се уточнява в поканата.

Строителните работи по първия блок на АЕЦ Белене трябва да започнат през 2008 г. с цел влизане в експлоатация до януари 2014 г. Вторият блок е планиран да влезе в експлоатация през януари 2015 г.

В началото на май Националната електрическа компания (НЕК) публикува покана за представяне на заявления за интерес от стратегически инвеститори за придобиване на права за инвестиране и участие в проекта АЕЦ Белене. Целта на поканата е изразяване на интерес за заявяване до 49% от акциите в Електроенергийна компания Белене (ЕКБ), която ще бъде създадена, за да притежава и експлоатира АЕЦ Белене и в която НЕК ще има най-малко 51% дялово участие.

До 7 юни, когато изтече крайният срок за подаване на офертите, девет големи международни компании и един представител на международна фирма у нас заявиха интерес да станат стратегически инвеститори в проекта - швейцарските ATEL и EGL, френската EDF, белгийската Electrabel, германските E.ON и RWE, испанската Endesa, чешката CEZ и "Кумерио Мед"-България, която е собственост на белгийската "Юнион Миниер".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още