IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на БенчМарк се приемат като обезпечение от ТБ Алианц България

ИД БенчМарк Фонд-2 АД реализира доходност от 90% за 12 месеца

14:24 | 09.07.07 г.
Фондовете на БенчМарк се приемат като обезпечение от ТБ Алианц България

Притежаталите на дялове и акции от фондовете БенчМарк ще могат да получават банкови заеми от ТБ Алианц България АД, ползвайки инвестициите във фондовете като обезпечение, съобщават от УД БенчМарк Асет Мениджмънт. Привлечените средства ще могат да се реинвестират във фондовете или да се използват за други цели.

Инвеститорите, решили да се възползват от тази услуга, ще могат да теглят кредит в размер на 50 на сто от стойността на дяловете си, независимо дали става въпрос за дялове на фондовете Бенчмарк Фонд–1 (балансиран) или Бенчмарк Фонд-2 (високодоходен). При залагене на дялове от Бенчмарк Фонд – 2 , клиентът трябва да представи документ за доходи. Това обаче, според Бенчмарк, е по-скоро формалност, тъй като кредитът е достатъчно добре обезпечен.

Лихвата по кредита е Sofibor + 4% (8,5 на сто към момента), а максималният срок на кредита е 36 месеца. Предлагат се два плана за погасяване. При първият заемополучателят изплаща кредита на месечни вноски, докато при втория главницата и лихвата се изплащат в края на периода, за който е отпуснат кредита.

Инвестиционното дружество БенчМарк Фонд-2 АД реализира доходност от 101,02% за периода от началото на март 2006 г., когато стартира публичното предлагане до 02.07.2007 г. За последните дванайсет месеца печалбата е 89,43%.

Броят на инвеститорите във фондовете на БенчМарк вече надхвърля 600 лица, сред които институционални и индивидуални инвеститори. Нетните активи на БенчМарк Фонд-2 достигат 17,6 млн. лв. към края на месец юни 2007 г. БенчМарк Фонд-2 е направил инвестиции освен на БФБ-София и на пазарите в Русия, Сърбия и Чехия.

От началото на година печалбата, измерена в проценти, достигна 37,95%. При средна лихва за банковите депозити у нас между 3 и 5 %, вложението във високорисковите взаимни фондове е седем пъти по-доходна, уточняват от БенчМарк.

„Въпреки че се развиват изключително динамично през последната година, взаимните фондове все още не са достатъчно популярна форма на спестяване сред българите”, описва наблюденията си Петко Вълков. „В САЩ, където над 100% от спестяванията се влагат във фондове, се наблюдава тенденция хората да теглят банкови заеми, с които да купуват акции. Очакваме по-рисковите инвеститори да започнат да правят това и у нас.”

Свързани компании:

ДФ БенчМарк Фонд-3 Сектор недвижими имоти(5BH3)

ИД БенчМарк фонд - 2 АД(5BH1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още