IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юли

07:38 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 юли
Борд и за сделките
в. Стандарт
 
Борд за най-големите и скандални сделки налага премиерът Сергей Станишев. 40 агенти от бъдещата национална агенция за сигурност ще проверяват договорите за милиарди, научи "Стандарт". В списъка влизат концесията за "Тракия", проектът за петролопровода Бургас - Александруполис, строежът на АЕЦ "Белене". Целта е да се защити националният интерес и да се предотврати източване на хазната. Родното ФБР ще е на подчинение на Съвета по сигурността към кабинета. Агенти в новото спецзвено ще пратят вътрешното, военното и финансовото разузнаване. Агенцията ще е под надзора на шефовете на 5 министерства - МВР, МВнР, правосъдие, финанси и отбрана. Най-вероятно днес Съветът на коалицията ще определи началника на мегаведомството.
 
Бърза промяна попари търговците в интернет
в. Дневник
 
Битката за промените в Закона за защита на потребителите за авансовото плащане на стоки и услуги по интернет се разгоря отново в последните дни. В петък се състоя извънредна среща на работната група по законопроекта, специално създадена към министерството на икономиката. Тя беше свикана спешно, след като в четвъртък изненадващо депутатите приеха на първо четене пак да има забрана за авансово плащане. Това блокира електронната търговия в България и вече няколко месеца се води борба ограничението да отпадне.
 
На срещата на работната група е присъствала и зам.-министърът на икономиката Нина Радева, която е предложила да се търси балансиран вариант на текстовете, който да устройва както търговците, така и потребителите. Според участници в срещата чиновник от Министерството на икономиката и енергетиката е внесъл за гласуване промените в закона с мотива, че спешно трябва да бъдат въведени евродирективите в областта на защитата на потребителите. Така е било обяснено изненадващото приемане на първо четене на спорния законопроект, без да е одобрен от работната група. От месеци представители на бизнеса обаче обясняват, че евродирективата позволява на потребителя да върне стоката и да си получи обратно парите, но не забранява авансовото плащане. Забраната в закона спира онлайн продажбите на българските фирми, а в същото време всеки може свободно да пазарува през интернет от чужбина.
 
Еколозите отвориха единен фронт за Странджа
в. Дневник
 
Природозащитници от цялата страна се обединиха и протестираха в неделя пред Народния театър в София в подкрепа на парк "Странджа". "Досега недоволството беше напълно спонтанно и нямаше конкретни искания. Сега вече те се формулират и ще бъдат внесени в институциите", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани''.
 
Междувременно фондация "Биоразнообразие" обяви, че ще съди Министерството на околната среда за неспазена процедура по одобряването на плана за управление на парк "Странджа". Управителят на организацията Радостина Ценова обясни, че планът и екологичната оценка са внесени още през 2005 г. във Висшия екологичен експертен съвет, но до днес няма отговор от министерството. Това е недопустимо, тъй като по закон трябваше да го разгледат до три месеца, допълни екологът.
 
2/3 от общините с нова улица за изборите
в. Сега
 
За пръв път на тези кметски избори почти 190 български общини ще имат асфалтирана, ремонтирана и добре изглеждаща централна улица, мрежа и визия. Това съобщи пред кметовете в Пловдив шефът на УС на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Така на практика 2/3 от общинските кметове ще получат бонус преди вота. За целта по програма САПАРД ще бъдат разпределени 10.5 млн. лв. Проектите ще се приемат от 16 юли. Стойността им е до 50 000 евро и са само за подобряване на уличната мрежа. От тях ще могат да се възползват над 100 общини. Отделно за други вече одобрени 90 общини по същата програма авансово ще им бъдат изплатени сумите за завършване на проектите. 

Даниел Вълчев замразява стипендиите за отличниците
в. Сега
 
Просветното министерство съзнателно замразява ръста на стипендиите за отличен успех в гимназиите и повод за това са прекалено многото шестици, съобщи на среща с кметове просветният министър Даниел Вълчев.
 
Искането за скок на стипендиите не се приема заради липсата на гаранции за обективно оценяване, обясни Вълчев. Министърът констатира, че завишаването на оценките е факт, който се среща в цялата страна. "Има една постоянно нарастваща тенденция за увеличаване броя на отличните оценки през последните години. В същото време нито аз, а мисля, че и обществото, нямаме впечатление за кой знае какво увеличаване качеството на образованието", мотивира се просветният министър.
 
Сменяме бразилското телешко с европейско
в. Новинар
 
Българинът вече не яде телешко месо от Бразилия и Аржентина. Преди 1 януари телешкото се внасяше предимно от там заради по-ниското мито. В момента родните месопреработватели са спрели да внасят от трети страни и са се насочили към пазарите на ЕС. Експерти обясниха за "Новинар", че по магазините вече почти няма меса и колбаси от Бразилия и Аржентина.

Най-скъпо е телешкото месо в София по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). В останалите градове цената на мръвката не надвишава 10 лв. за кг. В момента свинското е скочило за седмица в търговската мрежа с почти 20%. В момента свинска мръвка без кост се търгува най-скъпо - по 10,90 лв. за кг, а най-евтиното струва 5,88 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още