IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци vs НЕК, обвиненията продължават

Отново заплашен публично да остане без ток, металургичният комбинат погаси поредната вноска от дълга си към НЕК

11:14 | 05.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци vs НЕК, обвиненията продължават

След като в сряда НЕК съобщи, че изключва поетапно тока на Кремиковци АД заради просрочени задължения, днес от металургичния комбинат заявиха, че вече са платили дължимото.

По данни на електрическата компания към 27 юни 2007 г. просрочените задължения са били в размер на 4,034 млн. лв., от които Кремиковци са заплатили едва 2,5 млн. лв. Тази сутрин от дружеството уточниха, че към вчерашна дата заплатената сума е достигнала 3,1 млн. лв., а днес е бил преведен и остатъкът от дълга, или още 900 хил. лв.

Ръководството на дружеството преценява поведението на НЕК като монополно, некоректно и непазарно в стремежа му безпричинно да ангажира българската общественост чрез медиите за несъществуващи проблеми“, се казва в официалното становище на Кремиковци.

Според дружеството е некоректно всеки месец да се обявяват задълженията, натрупани от предишни собственици на дружеството, които са разсрочени с договор до 2013 г. и се обслужват редовно.

Злонамереното отношение и непазарното поведение на държавния монополист вреди не само на стоманодобивната компания, но е в противоречие с държавния интерес и европейската традиция и практика“, допълват от комбината.

Ръководството на компанията обяви, че „сериозно обмисля варианти и действия да се освободи от тази зависимост и да постави отношенията си с доставчиците на електроенергия на делова бизнес основа“.

Според НЕК пък да се прави бизнес с Кремиковци е изключително трудно и въпреки многобройните предупреждения и писма, приканващи комбината да плаща в срок задълженията си, това продължава да не се случва. Поетапно спиране на електрозахранването бе предприето и през февруари. През април и през май НЕК пак подканяше завода да плаща сметките си, пак бе спиран токът в комбината (по информация на електрическата компания), пак се отправяха взаимни обвинения за невъзможност за поддържане на нормални отношения.

Общата задлъжнялост на Кремиковци към НЕК възлиза на над 80 млн. лв., по-голямата част от които са обхванати в споразумителни протоколи за разсрочено плащане.

Акциите на Кремиковци не се търгуват на борсата от края на април, като търговията с тях бе спряна заради непредаден навреме финансов отчет.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още