IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписваме споразумението за моста Оряхово-Бекет с Румъния през 2008

Планирано е мостът да е само шосеен, а дължината му ще е около 800 м

13:43 | 04.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подписваме споразумението за моста Оряхово-Бекет с Румъния през 2008

Споразумението за изграждането на моста Оряхово – Бекет по всяка вероятност ще стане факт през следващата година, заяви за Investor.bg министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

През 2008 категорично можем да очакваме ясна визия за споразумението между България и Румъния къде точно ще бъдат построени мостове на река Дунав“, каза министърът. По думите му до момента са водени три официални разговора с румънския транспортен министър относно конкретно мост Оряхово-Бекет.

Запознахме румънската страна с желанието за строителство на мост на Община Оряхово, както и за възможността определени концесионери да построят моста От румънска страна беше представено виждането, че са склонни към строителството на моста“, каза Мутафчиев и допълни, че това трябва да стане задължително и с инициатива от румънска страна.

Транспортният министър уточни, че неговото министерство разполага с информация, че румънското правителство е упълномощило община Бекет да се занимава с инвестициите във връзка с моста. Помолен да уточни по-нататъшните действия в тази връзка, Мутафчиев каза: „Предстоят ни разговори с Румъния след получаване на официално предложение от тяхна страна за подписване на споразумението. Това ще стане, след като румънската страна официално заяви интерес и намерение чрез концесия да се построи мостът Оряхово-Бекет“.

Засега е уточнено, че ще бъде подготвена обща работна група, която на експертно ниво да уточни местата за изграждане на мостове между двете страни. „Надявам се, че през месец септември работната група ще започне работа, така че до края на годината ще имаме експертно решение от нея“, каза Мутафчиев.

След експертното предложение въпросът за изграждането на моста Оряхово-Бекет трябва да се обсъди в правителствата на двете страни, след което съответно да се подпише междуправителственото споразумение.

Планирано е мостът да е само шосеен, а дължината му ще е около 800 м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още