IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-малко 2,4 млн.лв. влага в пристанище Оряхово концесионерът до 10 години

Основните клаузи в договора предвиждат еднократно концесионно плащане в размер на 20 хил. лв.

11:38 | 04.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Най-малко 2,4 млн.лв. влага в пристанище Оряхово концесионерът до 10 години
Пристанищният терминал Оряхово, който е част от пристанищен комплекс Лом, се дава на концесия на „Слънчев дар“ АД, гр. Варна с подписването днес на концесионен договор между Министерството на транспорта в лицето на министър Петър Мутафчиев и изпълнителния директор на фирмата Светлозар Дичев.

За първите две години от концесионния договор концесионерът се задължава да направи инвестиции на стойност не по-малко от 1,2 млн. лв., а за следващите 10 години, включително и първите две инвестициите трябва да са в размер не по-малък от 2,4 млн. лв. Не се предвижда строителството на изцяло нови съоръжения.

Основните клаузи в договора предвиждат еднократно концесионно плащане в размер на 20 хил. лв. Фиксираната част на годишното концесионно плащане в 5 113 евро, като сумата се индексира на всеки пет години. Променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 10 на сто от нарастването на брутните приходи за текущата година от извършваните пристанищни услуги.

За базова година е приета 2006 г., когато приходите от обработени товари са в размер на 105 хил. евро.

Срокът на концесията е 25 години.

Министерството цели с подписването на този концесионен договор подобряване на пристанищната инфраструктура, повишаване на товарооборота и пътникопотока при високо качество на пристанищните услуги за всички клиенти, посочи при подписването министър Мутафчиев. По думите му това е още една крачка към либерализацията на пристанищните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още