IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Евроинс гласуваха за увеличение на капитала до 10 млн. лв.

Увеличението ще се извърши за сметка на част от миналогодишната печалба на дружеството

17:02 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Евроинс гласуваха за увеличение на капитала до 10 млн. лв.
Акционерите на застрахователната компания Евроинс гласуваха за увеличение на капитала със собствени средства от 7,5 млн. лв. на 10 млн. лв. на 29 юни, съобщи Българска фондова борса – София.

Увеличението ще се извърши за сметка на част от миналогодишната печалба на дружеството, която е в размер на 4,24 млн. лв. Акционерите гласуваха за едновременно намаление и увеличение на капитала, с цел при увеличението на капитала, частното между размера на капитала и броя на новоиздадените акции да бъде цяло число. Капиталът на дружеството ще бъде намален от 7 499 996 лева на 7 499 994 лева чрез обезсилване на 2 акции след предварителното им придобиване от самото дружество, едновременно с което капиталът на дружеството се увеличава от 7 499 994 лева на 9 999 992 лева чрез превръщане на част от печалбата за 2006 г. в капитал. За целта ще бъдат издадени 2 499 998 нови акции, тоест срещу всеки три стари акции акционерите ще получат по една нова.

Последната дата за сключване на сделки са акции на дружеството, даващи право на участие в увеличението на капитала, е 11 юли.

От компанията уточняват, че акционерите, притежаващи акции към 13 юли, чиито брой не е кратен на три, имат право да получат част от акция (фракция), която технически не може да бъде отразена по сметката на съответния акционер в Централен депозитар АД. Управителният съвет на Евроинс упълномощава ИП Евро-Финанс АД, да съхранява съвкупността от всички фракции на свое име в Централния депозитар, но за сметка на притежателите на техните притежатели.

В срок от 17 до 20 юли включително всеки притежател на фракция ще може да заяви желание за доплащане на съответната фракция до цяла акция по обявена в бюлетина на БФБ-София АД средна цена към 12 юли 2007 г. - първата дата за търговия на акциите без право за участие в увеличението на капитала. Сделката по доплащане на фракцията ще се регистрира в първия ден за търговия на акциите от увеличението на регистрационен сегмент.

На Общото събрание е взето и решение за разпределяне на част от печалбата за 2006 г. като дивидент. Предвидената сума е 1,27 млн. лв., или 0,17 лв. на акция преди увеличението на капитала. Останалите 467 хил. лв. от печалбата се предвижда да бъдат заделени в резервния фонд на компанията.

По време на днешната търговска сесия книжата на Евроинс поскъпнаха с 9,41% до средна цена от 16,39 лв. при изтръгувани 10 816 лота.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още