IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът оптимистично настроен за ефекта на еврофондовете върху икономиката

Като основни трудности се посочват тежките бюрократични процедури и липсата на средства за направа на проектите и на практическа информация

14:37 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът оптимистично настроен за ефекта на еврофондовете върху икономиката
Близо 50 на сто от българския бизнес е оптимистично настроен за ефекта от еврофондовете върху българската икономика. Това показва изследването на социологическата агенция МБМД, представено на заключителната пресконференция във връзка с кампанията „Бъдете активни“ на Министерство на финансите.

40 на сто от местната власт също е оптимистично настроена. Като основни трудности участниците в направеното от 27 май до 10 юни изследване посочват тежките бюрократични процедури, липсата на средства за направа на проектите и липсата на практическа информация.

От проучването става ясно, че бизнесът и местната власт имат предпочитания главно към оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Регионално развитие“ и „Конкурентоспособност“. Като предпочитани сфери за кандидатстване бизнесът посочва Развитие на човешките ресурси и Промишленост, а местната власт – Регионално развитие и Екология.

Прави впечатление, че докато през март само една трета от бизнесмените са посочили, че ще кандидатстват с разработване на собствен проект, сега този дял е 69%. Около 50 на сто от местните власти също имат самочувствието да участват със собствени проекти по еврофондовете.

Като най-ефективна форма на информационната кампания участниците в проучването са посочили телевизионните клипове и организираните разяснителни срещи.

Министърът на финансите Пламен Орешарски посочи, че като цяло кампанията „Бъдете активни“ е била успешна. По думите му отсега нататък водещо място трябва да имат бенефициентите, които да представят подходящи за финансиране проекти. Той подчерта, че в началото на следващия седемгодишен период първите представени проекти по оперативните програми ще получат финансиране, стига да изпълняват минималните изисквания, докато в края на периода конкуренцията относно качеството на проектите ще се засили, тъй като средствата по еврофондовете ще намалеят.

Бизнесът трябва да се научи да изготвя качествени проекти и оферти по Закона за обществените поръчки, заяви Камен Колев от Българска стопанска камара. Освен това фирмите, които искат да получат средства по фондовете, трябва да излязат на „светло“. В тази връзка Министерството на финансите вече има подкрепата на министър-председателя Сергей Станишев за изготвяне на регистър на всички бенефициенти по еврофондовете, в който ще бъдат посочени фирмите и организациите, които получават средства по еврофондовете, размерът на средствата и проектите, по които са ги получили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още