IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на банковата система отчитат ръст от 1,3% през май

Общата сума на активите на търговските банки достига 44,89 млрд. лв.

10:39 | 02.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Активите на банковата система отчитат ръст от 1,3% през май
През май общата сума на активите на банковата система отбелязва месечно увеличение с 576 млн. лв. (1,3%), а за една година – с 9,87 млрд. лв. (28,2%) до ниво от 44,89 млрд. лв., показва статистиката на Българска народна банка.

През май е извършено преструктуриране на активите на част от банките във връзка с освобождаването на поддържаните в БНБ допълнителни минимални резерви. Свързаното с това намаление на паричните средства и паричните салда при централни банки е съпроводено от нарастване на кредитите и вземанията (включително финансов лизинг), което ще се отрази положително на доходността на кредитните институции, се казва още в съобщението.

Динамиката в четирите балансови позиции (финансови активи, държани за търгуване; финансови активи, определени по справедлива стойност в печалбата или загубата; финансови активи на разположение за продажба и инвестиции, държани до падеж) не променя относителния дял на общия обем ценни книжа в сумата на активите и в края на май той е 11,7%.

Кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) увеличават тежестта си в балансовото число на системата до 76,8% (34,49 млрд. лв.) под влияние както на пренасочването на ресурс, така и на нарасналите депозити, подчинени пасиви и капитал.

Кредитите и авансите на предприятия и експозициите на дребно регистрират по-нисък месечен темп на растеж (3,8% до 27,5 млрд. лв.) спрямо отчетените през април 4,5%, но в годишен хоризонт е налице ускорено нарастване от 44,4%.

За месец май заделените специфични провизии за загуба от обезценка са предимно по редовни експозиции. Кредитите и авансите на кредитни институции през месец май нарастват с 8,2% до 7,26 млрд. лв.

Финансовите пасиви, оценявани по амортизирана стойност, които са традиционен ресурсен източник, се увеличават с по-нисък темп от този на активите – 1,1% до 39,43 млрд. лв. Причината за това е отчетеното свиване на привлечения ресурс от кредитни институции с 3,8% до 6,77 млрд. лв. Депозитите на институции, различни от кредитни, обаче нарастват стабилно и възлизат на 30,93 млн. лв., или с 2,1% повече спрямо април. Средствата, привлечени от граждани и домакинства, отбелязват ръст от 1% до 15,68 млн. лв., което представлява близо 40% от общия привлечен ресурс в банковата система.

За да осигурят постигането на своите бизнес цели за 2007 г., банките все по-често използват подчинения срочен дълг за подкрепа на капиталовата позиция, отбелязват още от БНБ. И през май тази тенденция продължава, като в системата са привлечени подчинени пасиви за още 53 млн. лв. (растеж с 14,6% до 418,74 млн. лв.).

През месец май собственият капитал на търовските банки отчита повишение от 2,7% до 4,67 млрд. лв., което е два пъти по-висок темп на нарастване спрямо този на активите. За една година собственият капитал нараства с 23 на сто.

Към 31 май 2007 г. банковият сектор реализира печалба в размер на 386 млн. лв., която спрямо същия период на миналата година е повишена с 60 млн. лв., или 18,3%.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още