IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова голяма репо-сделка - 7,4 млн. лв. финансиране срещу акции на ЦКБ

Четирите големи репо-сделки от последните две седмици в икономическата група на Химимпорт са на стойност над 100 млн. лв.

09:01 | 02.07.07 г.
Нова голяма репо-сделка - 7,4 млн. лв. финансиране срещу акции на ЦКБ

В петък беше сключена репо-сделка с 1,92 млн. акции на Централна кооперативна банка АД на обща стойност 7,4 млн. лв. при единична цена 3,84 лв. на акция. Финансираща страна е Българска пощенска банка АД, а финансираната страна не е известна и вероятно няма да бъде, защото сделката е за 2,64% от капитала на банката и няма да бъде премината граница кратна на 5%, 2/3 или друга граница, при която задължително се обявява промяната на притежаваните акции. 

При репо-сделката продавачът получава срещу акциите си кредитиране, като ги продава на купувача на по-ниска от реалната цена. Разликата до пазарната цена служи за гаранция в полза на купувача, който се явява финансираща страна. Купувачът е длъжен в деня на уговорения падеж да върне акциите, като получи обратно отпуснатата сума плюс договорената лихва за периода.

На 26 юни Българска пощенска банка АД сключи репо-сделка с 6,25 млн. акции на Химимпорт АД за общо за 19,6 млн. лв. при единична цена 3,13 лв. за брой.

Сделката е за 4,8% от капитала на дружеството. Тъй като делът е под 5%, продавачът на акциите, тоест страната, получила финансирането, вероятно няма да бъде оповестена, тъй като вероятно той няма да премине граница, кратна на 5%, или други граници, при които е длъжен да уведомява. Можем да предположим обаче, че толкова голям пакет има само Химимпорт Инвест АД, мажоритарен собственик в Химимпорт АД. От Българска пощенска банка уточниха само, че лихвеният процент не е 14% както при стандартните репа, сключвани от банката.

На 12 юни Химимпорт Инвест АД се финансира с 80 млн. лв. чрез репо-сделка с купувач Уникредит Булбанк АД, залагайки 16 млн. акции на Химимпорт АД.

На 13 юни пък Централна кооперативна банка АД (от икономическата група на Химимпорт АД) придоби 5% от капитала на КРЗ Одесос, в резултат на репо-сделка с продавач Холдинг Варна А, който се финансира с 6,46 млн. лв. 

Така четирите големи репо-сделки от последните две седмици в икономическата група на Химимпорт са на стойност над 100 млн. лв. 

В петък от Химимпорт АД обявиха, че увеличават капитала си с 15,8% до 150 млн. лв., разпределен в 150 млн. акции с номинал 1 лв.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още