IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юни

Резултатите от изпълнението на бюджета за първото полугодие показват, че няма възможност за намаляване на осигурителната тежест

07:58 | 30.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 юни

Орешарски: няма пари за намаляване на осигуровките

в. Сега

Резултатите от изпълнението на бюджета за първото полугодие показват, че няма чак толкова пари, които да позволят намаляване на осигурителната тежест. А дори да има, към това трябва да се пристъпи след приемане на компенсиращи мерки, за да не се продъни бюджетът. Това каза от парламентарната трибуна вчера финансовият министър Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали изпълнението на бюджета вече позволява намаляване с 3% на осигурителната тежест, както бе записано в тазгодишния бюджет.

Финансовият министър призна, че цялостният резултат за полугодието съвпада с прогнозираното от месеци насам преизпълнение на приходната част. За първите 6 месеца на годината в хазната са влезли 18.5% повече приходи от същия период на миналата година, което е най-доброто постижение за последните години. Преизпълнението обаче е скромно - само 2.4%, каза министър Орешарски.

Инвестиция на "Крафт" се изнася от България

в. Сега

Световноизвестната компания "Крафт фуудс", която преработва кафе и има няколко фабрики у нас, обяви, че е замразила инвестиция от 800 000 евро заради пропуск в закон. "От 1 януари съществува пропуск в закона за акцизите, според който не ни се възстановява платеният акциз при доставките на кафе за Румъния и Австрия", обясни Иванка Джолева от компанията. За проблема са сигнализирали също "Нестле България" и "Спетема".

Фирмите настояват да се въведе процедура, по която митниците да възстановяват налога, когато търгуват с държави от ЕС. Мотивът е, че акцизът е данък за крайния потребител, а не за фирмите.

SMS паркирането в синята зона на София тръгва от 2 юли

в. Дневник

Кметът на София Бойко Борисов ще  представи в понеделник 9.30 ч. пред журналисти възможността за паркиране в синята зона с изпращане на sms на тел. 1302, съобщи пресцентърът на Столична община.
 
Представянето ще стане на площад "Ал. Невски" между улиците "11 август" и "Дунав". Възможността да се паркира с едно обаждане от мобилния телефон стартира от 2 юли. Като начало Столична община ще ползва  два мобилни оператора -  М-тел и Глобул.

Договорът за “Тракия” нарушава европравилата

в. Стандарт

В сделката за магистрала "Тракия" има държавни гаранции въпреки уверенията на правителството, че те са отпаднали с подписването на анекса към концесионния договор. Това става ясно от нова методика на Евростат за определяне на това кое е държавна гаранция. Според нея ангажиментите на държавата да компенсира българо-португалското дружество "Магистрала "Тракия" АД при липса на трафик и изплащането на строителните кредити при фалит на консорциума са точно такава гаранция. Затова дълговете на чуждите фирми ще трябва да се впишат като разход в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още