IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зимовник за 14 млн. евро по река Дунав ще бъде изграден до октомври

Проектът ще осигури възможност за презимуване на 39 речни кораба и ще повиши безопасността и сигурността на плаване по реката

14:19 | 29.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Зимовник за 14 млн. евро по река Дунав ще бъде изграден до октомври

Сред приоритетните инфраструктурни проекти в процес на изпълнение е проектът за строителство на Зимовник за 39 плавателни съда по река Дунав, който е в третата си фаза. Това стана ясно от презентация на зам.-министъра на транспорта Весела Господинова на семинара „Дунав – коридор на възможности”, който се провежда в Лом.

Проектът (І и ІІ етап) бе финансиран по програма PHARE-CBC България-Румъния и бе поет ангажимент от българското правителство за завършване на ІІІ етап от проекта със собствени средства. Общата му стойност е 13,934 млн. евро, а срокът за завършването му е удължен до октомври 2007 г.

Проектът ще осигури възможност за презимуване на 39 речни кораба и ще повиши безопасността и сигурността на плаване по р. Дунав. Това е единственото по рода си съоръжение в долното поречие на реката.

Сред приоритетните инвестиционни проекти с национално значение, залегнали и в Секторната оперативна програма „Транспорт”, е проектът Подобряване на навигацията в българо-румънския участък на река Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене. Той има за цел да отстрани „тесните места” по реката и така да подобри корабоплаването. 

Проектът е с бюджет от 138 млн. евро. Всяка придунавска държава е задължена да изработи подробна навигационна карта, като се прилагат единни стандарти за изработване и актуализиране както на графичните материали, така и на базата данни, за да се създаде една обща Географска информационна система на река Дунав. Проектът за "Изграждане на речна информационна система – БулРИС" е на фаза подготвяне на апликационна форма и е с бюджет 15 млн. евро.

Той има за цел да създаде мрежа между упълномощените власти, свързани с корабоплаването по вътрешните водни пътища и подготвителни работи за въвеждане на Речна информационна система (РИС); да изгради dGPS станция по стандарт IALA, която ще се включи в мрежа със съществуващи други такива (включително в Каварна и Асеновград). Тези станции ще разпространяват диференциални корекции към спътникови сигнали с цел подобряване позиционирането и безопасността на корабоплаването по река Дунав.

Министерството на транспорта ще използва концесията като форма на публично-частно партньорство и ефективен метод за доизграждане, модернизация и поддържането на транспортната инфраструктура с цел повишаване качеството на предоставяните услуги, надеждността и сигурността от използване на инфраструктурата, повишаване на конкурентоспособността, стана ясно още на семинара.

Министерство на транспорта възнамерява да отдаде на концесия следните речни пристанища и пристанищни терминали от национално значение, съгласно програмата за развитие на пристанищата в България:

Терминали от пристанища за обществен транспорт с национално значение
Индикативна стойност
в хил. евро
Пристанищен терминал Лом
33 000
Пристанищен терминал Русе-запад
2 125
Пристанищен терминал Видин-север
Фериботен комплекс-Видин
3 115
Пристанищен терминал Оряхово
1 200
Пристанищен терминал Видин-юг
4 081
Пристанищен терминал Видин-център
73
Пристанищен терминал Сомовит
3 571
Пътнически терминал Силистра
56
Пристанищен терминал Тутракан
255
Пристанищен терминал Русе-център
107
Фериботен терминал – Русе
196
Пристанищен терминал Русе-изток
11 719

За Пристанищен терминал Лом е стартирала процедурата за предоставяне на концесия. Назначен е екип за провеждане на подготвителни действия съгласно разпоредбите на Закона за концесиите, подготвени са и са изпратени за съгласуване с останалите министерства, кмета на общината и областния управител проектите на нормативно изискуемите документи. След получаване на съгласувателните становища предстои внасяне на проекторешение на Министерския съвет за стартиране на състезателната част на концесионната процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още