IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летище Бургас има нов пътнически терминал

С новия терминал капацитетът на летище Бургас се увеличава с 40% за заминаващи пътници

13:44 | 29.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Летище Бургас има нов пътнически терминал
Новият трети пътнически терминал на Летище Бургас бе открит днес от министъра на транспорта Петър Мутафчиев във връзка с 60 години от първия редовен граждански полет, който е по линията София – Бургас.

Терминалът е за заминаващи пътници. Той е с площ 1 200 кв. м и височина 6 метра. Има 9 чекинг гишета и две за обработка на паспорти на пътниците. Така общо гишетата на бургаското летище стават 22.

Багажната система на новия терминал е с три ръкава, което означава, че могат да бъдат обслужвани едновременно 3 самолета, т. е. 600 човека.

С новия терминал капацитетът на летище Бургас се увеличава с 40% за заминаващи пътници. Заради новия карусел се увеличава с 15% и капацитетът за пристигащите. Средната пропускателна способност на летището е 1 400 пътника на час.

По думите на Мутафчиев следващата важна стъпка за гражданската авиация е да се получи пълен европейски сертификат за нашите самолети, т.е. те да могат да изпълняват вътрешни за ЕС полети. В момента за всеки такъв полет се изисква разрешение от съответната страна.

Транспортният министър изрази надежда, че до края на годината някои български авиокомпании ще покрият съответните изисквания, за да могат да изпълняват полети и до САЩ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още