IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на тока за бита нараства със 7,5%

От ДКЕВР обясняват, че актуализацията се налага заради значителното повишаването цените на горивата, както на международния, така и на вътрешния пазар.

18:10 | 28.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на тока за бита нараства със 7,5%
Цената на електрическата енергия за бита от 1 юли 2007 г. се променя на 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта с вкл. ДДС, т.е. нараства със 7,5%. Това реши на закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От ДКЕВР обясняват, че актуализацията се налага заради значителното повишаване на цените на горивата както на международния, така и на вътрешния пазар. Отражение оказват и преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство, както и спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

При вземане на решението регулаторът е имал предвид както макроикономически фактори, така и аргументацията и разчетите в заявленията на всички участници на енергийния пазар – производители, НЕК, електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия. Промяната цели потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система, посочват от ДКЕВР.

В момента битовите потребители плащат 14,6 ст. на кВтч през деня и 9,3 ст. на кВтч през нощта с включен ДДС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още