IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускат се още 10,5 млн. лева на селските общини по програма САПАРД

Селските общините ще могат да кандидатстват с малки проекти до 100 хил. лв., което означава, че над 100 от тях могат да бъдат подпомогнати

17:48 | 28.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат се още 10,5 млн. лева на селските общини по програма САПАРД
Да се отпуснат допълнително 10,5 млн. лева на селските общини по
мярка 7 по програма САПАРД „Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции”, беше решено днес на заседание на Мониторинговия комитет на САПАРД, съобщиха от Министерство на земеделието.

Селските общините ще могат да кандидатстват с малки проекти до 100 хил. лв., което означава, че над 100 от тях могат да бъдат подпомогнати по програма САПАРД, като подобрят своята инфраструктура, поясни изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков.

Средствата се предоставят от остатъчния бюджет на програма САПАРД. По този начин ще бъде изпълнено 10%-ното свръхдоговаряне по предприсъединителната програма, което е решено на 12-то заседание на комитета в края на миналата година.

Последният договор по програма САПАРД трябва да бъде подписан до 12 октомври тази година, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев. Според европейските изисквания първият договор по Програмата за развитие на селските райони трябва да бъде подписан след парафирането на последния по предприсъединителната програма. Зам.-министър Пейчев информира още, че отделно се прехвърлят и допълнителни 100 хил. лв. за проекти по агроекологичната мярка.

От началото на действието на програма САПАРД у нас са одобрени 2833 проекта на инвестиционна стойност над 2,55 млрд. лева, като субсидията по тях е над 1,28 млрд. лв. Платените досега проекти са 1616, като безвъзмездното подпомагане по тях възлиза на близо 539 млн. лева. Най-много проекти са реализирани по мярка 1 „Инвестиции в земеделските стопанства” – 1155 броя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още