IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм сред мениджърите в промишлеността

Общият показател на бизнес климата се повишава с 0,4 пункта спрямо май

15:04 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизъм сред мениджърите в промишлеността
През юни 2007 г. стопанската конюнктура в страната остава благоприятна, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата се повишава с 0,4 пункта спрямо май и е само с 0,7 пункта под достигнатия преди три месеца дългосрочен максимум (50,7%) за последните 13 години.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” продължава да се покачва и бележи нов дългосрочен максимум (51,4%) от 1994 г. насам. Оптимистични са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнище (52,5% от предприятията) или да се подобри (46,3%).

От август миналата година се наблюдава тенденция все повече предприятия да нямат затруднения в дейността си.

Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността нямат инфлационни очаквания.

Стопанската конюнктура в строителството през юни остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат” е с 4,3 пункта под майското си равнище. Това се дължи изцяло на изместването на очакванията на стопанските ръководители за следващите шест месеца от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние на предприятията. Същевременно оценките за настоящото бизнес състояние и нивото на поръчките в сравнение с месец назад са по-оптимистични.

Подобрени са и оценките за настоящата строителна активност, като очакванията на мениджърите за следващите три месеца са тя да се запази на същото равнище. Анкетите регистрират и намаление в броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Около 73% от предприятията в отрасъла предвиждат през следващите три месеца продажните цени на строителната продукция да се запазят.

През юни 2007 г. съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 2,4 пункта спрямо предходния месец, което се дължи главно на по-оптимистичните прогнози на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и очакванията им както за поръчките към доставчиците (особено от страната), така и за обема на продажбите през следващите три месеца.

Основни фактори, ограничаващи в най-голяма степен развитието на бизнеса в отрасъла, остават конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, посочени съответно от 46,1 и 38,9% от предприятията. Увеличава се и относителният дял на предприятията, посочили икономическата среда като несигурна.

По отношение на продажните цени нараства делът на търговците, които предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” през юни 2007 г. се покачва с 3,2 пункта в сравнение с май. Анкетите отчитат повишен оптимизъм в оценките за настоящата бизнес ситуация в предприятията и благоприятни очаквания за развитието на дейността през следващите шест месеца.

По мнение на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази. Същевременно през последния месец заетите в сектора на услугите не са се увеличили и не се предвижда допълнително наемане на работна сила през следващите три месеца.

Относно продажните цени повечето от мениджърите (75,1%) очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още