IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира първият рисков фонд в България за инвестиции в софтуерни компании

Фондът е с първоначален капитал 22,5 млн. евро; в един проект ще се инвестират от 0,5 млн. евро до 15% от портфейла на фонда

12:10 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира първият рисков фонд в България за инвестиции в софтуерни компании

В България стартира работа първият рисков инвестиционен фонд, насочен към инвестиции в малки фирми от областта на софтуера, каза на пресконференция управляващият съдружник на новосъздадения фонд New Europe Venture Equity (NEVEQ) Павел Езекиев, който доскоро оглавяваше българския офис на Deutsche Bank.

Той посочи, че обект на инвестиции ще бъдат компании с много високи перспективи и уникални разработки, а също така с възможности за реализация на продукти на международния пазар. Фондът е с първоначален капитал 22,5 млн. евро. Основни акционери в него са ЕБВР (20%), инвеститори от САЩ (40%), инвеститори от Швейцария (30%), а останалите 10% са притежание на български инвеститори и на мениджърския екип на фонда.

Минималният размер на инвестицията в един проект се предвижда да бъде 0,5 млн. евро, а максималният – до 15% от портфейла на фонда.

Фондът ще инвестира главно в приложен и инфраструктурен софтуер. Първата сделка на стойност 3 млн. долара вече е направена, каза другият управляващ съдружник на фонда Константин Петров, бивш изпълнителен директор на Орбител. Тя е в сайта lessno.com, който се занимава с продажба на самолетни билети. Амбицията е фирмата да стане лидер на този вид пазар в Европа, обясни Петров.

Мениджърът на фонда Михайлена Дамянова посочи, че процесът по проучване на дадена компания до вземане на решение за инвестиции е около шест месеца, като маркетинговите проучвания за възможностите за компанията и екипа й са за сметка на фонда. Фондът NEVEQ има намерения да инвестира първоначално в България и Румъния, а по-късно и в Сърбия, Македония и Турция. По думите на Езекиев на този вид пазар България и респективно фондът ще могат да налагат цените и условията.

От управлението на фонда поясниха, че процесът на влагане на средства в дадена фирма е година-година и половина, след което в зависимост от това дали фирмата се е наложила на пазара, или още е в начален първоначален етап на развитие, тя се наблюдава 5-6 години. Езекиев обясни, че начините за излизане от дадена софтуерна компания са следните: продажба на стратегически инвеститор, фирмата да се котира на фондовата борса, продажба на друг по-голям фонд.

На въпрос на Investor.bg каква е очакваната възвръщаемост на инвестициите Езекиев отговори: „По принцип възвръщаемостта на рисковите фондове е 25-30%, ние очакваме по-висока от тази възвръщаемост на годишна база. Целта е да върнем капитала на инвеститорите в пъти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още