IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В очакване на доклада на ЕК

Различни източници от Еврокомисията твърдят, че България се разминава с предпазната клауза

09:57 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
В очакване на доклада на ЕК

Ръководителят на представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис ще представи днес в Информационния център на ЕС - Доклада на Европейската комисия за напредъка на България като пълноправен член на ЕС в областта “Правосъдие и вътрешен ред”.

Различни източници от Еврокомисията твърдят, че България се разминава с предпазната клауза, но ще бъде строго порицана, заради липсата на напредък в борбата с корупцията, слабото правораздаване и липсата на ефективни присъди срещу влиятелни личности.

В документа е записано, че механизмът за проверки и сътрудничество продължава, а до октомври България трябва да изготви план за действие, базиран на стратегия за борба срещу организираната престъпност.

Вратата за налагането на предпазна клауза все пак остава открехната, тъй като Комисията ще актуализира доклада си в началото на 2008г., като до март България трябва да представи доклад за свършеното, а до юни Брюксел ще напише нов документ за постигнатото от София.

Все пак докладът за България отбелязва напредък в някои области, особено с приемането на конституционната поправка, гарантираща независимостта на съдебната система.

Днес се очаква документът да бъде леко преработен, но тонът и балансът в него няма да бъде променен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още