IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка ни дава 90 млн. евро за рехабилитация на пътищата

В рамките на новия проект ще бъдат подобрени избрани пътища от I, II и III клас, с обща дължина около 450 км

09:38 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка ни дава 90 млн. евро за рехабилитация на пътищата
Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри късно снощи Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура на стойност 90 млн. евро за Република България, съобщиха от банката. Проектът цели да подпомогне страната да намали пътнотранспортните си разходи, като подобри състоянието и качеството на пътната мрежа през първата година от присъединяването й към Европейския съюз.

В рамките на новия проект за рехабилитация на пътната инфраструктура ще бъдат подобрени избрани пътища от I, II и III клас, с обща дължина около 450 км. Проектът също така ще подпомогне подобряването на техническия и управленски капацитет на Фонд „Национална пътна инфраструктура” чрез инвестиции в съоръжения, технологии и процедури, позволяващи по-ефективно използване на ресурсите, отпускани за пътно-транспортния сектор, включително и бъдещата безвъзмездна помощ от фондовете на Европейския съюз.

Очаква се също така чрез проекта да се подпомогне разработването на планове, както и целеви инвестиции, насочени към подобряване безопасността на пътищата и намаляване броя на пътно-транспортни произшествия.

Българската пътнотранспортна мрежа е от изключително важно значение както за търговията с Европейския съюз, така и за интегрирането на отдалечените райони на страната към европейския пазар. Ограниченото финансиране за рехабилитация и поддръжка на пътищата в миналото е довело до влошаване на голям процент от тях, което може би лишава България от важен източник на икономически растеж, се казва в съобщението. В допълнение на това пътнотранспортните злополуки се превръщат във все по-голям проблем с нарастващия поток на моторно-превозни средства, както и с факта, че България има два пъти по-висока смъртност при пътнотранспортни злополуки от средната за Европейския съюз.

Проектът за рехабилитация на пътната инфраструктура е с продължителност от 17 години, включително и петгодишен гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още