IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2025 г. една пета от населението ни ще бъде над 65 години

Между 2000 и 2005 г. единствените страни в света с население, намаляващо с над 5000 души годишно, са 16 държави, сред които е България

16:16 | 26.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
До 2025 г. една пета от населението ни ще бъде над 65 години

През 2025 г. всеки пети българин ще бъде на възраст над 65 години, докато през 1990 г. населението в тази възрастова група е било едва 13 процента. Това се казва в доклад на екип на Световната банка и Международната банка за възстановяване и развитие, озаглавен „От червено към сиво – преход към третата възраст“.

До 2025 г. населението на Украйна ще намалее с една пета, а през 2025 средната възраст на словенците ще бъде 47,4 години, т.е. те ще са сред най-старите в света. Населението на България ще намалее с 1,5 млн. души. Страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз преживяват трети преходен период, който се припокрива с неотдавнашните политически и икономически промени в тези държави, се казва в анализа.

Този трети преход от червено към сиво е уникален. В много страни населението бързо застарява, а в индустриалните държави като Франция, Италия и Япония то ще започне да намалява след 2010 г. Но съчетанието от бързо застаряващо и относително бедно население се среща само в този регион. Нещо повече, в периода между 2000 и 2005 г. единствените страни в света, в които населението намалява с над 5000 души годишно, са 16 държави от Източна Европа и бившия Съветски съюз начело с Руската федерация, Украйна, Румъния, Беларус и България.

Най-бедната страна със застаряващо население е Грузия – през 2004 г. брутният национален доход на глава от населението в тази държава е бил само 1,060 долара, а през следващите две десетилетия тя ще загуби 800 хил. души.

Освен това в света няма други държави, изправени пред двойното предизвикателство на бързо застаряващо население и незавършен преход към зрели пазарни институции, които да се справят с неблагоприятните икономически последици, свързани с демографското остаряване.

Прави се изводът, че докато, от една страна, застаряването на населението в региона настъпва в условията на безпрецедентно слабо институционално развитие, страните все пак могат да избегнат сериозните икономически последици, ако ускорят икономическия преход и започнат да изпълняват дългосрочни политики, насочени към преодоляване на предизвикателствата, свързани с демографското остаряване.

В доклада се очертават комплексните предизвикателства, с които се сблъскват страните от три групи. В първата са страни с младо население, тръгнали късно по пътя на реформите (Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан), където през следващите две десетилетия населението ще продължава да се увеличава. Тези държави са изправени пред значителни политически предизвикателства, но са осъществили по-късен преход към зрели пазарни институции.

Във втората група са страни със застаряващо население, тръгнали рано по пътя на реформите. В тази група са десетте страни в преход, които неотдавна се присъединиха към Европейския съюз, включително България и Румъния, плюс Албания и Хърватска. Населението в тези държави бързо застарява, но те са постигнали доста голям напредък в реформата на техните институции. Ако запазят темпа на реформите, те имат добри шансове да се справят със зараждащите се проблеми.

И в третата група са страни със застаряващо население, тръгнали късно по пътя на реформите. В тази група са Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Молдова, Черна гора, Русия, Сърбия и Украйна. Те са най-силно застрашени от проблемите, свързани със застаряването – не само поради демографските изменения, а и защото темпът на осъществяваните от тях реформи не е достатъчен, за да смекчи последиците от застаряването на населението.

В световен мащаб застаряването вече е достигнало най-високите си стойности, но се очаква да продължи в онези страни, в които темповете на раждаемост от години са по-ниски от коефициента на възпроизводство, например Япония и Западна Европа. Средната възраст на населението в Европа ще нарасне от 38 години днес на 49 години през 2050 г. и ще е с над 20 години по-висока от тази в Африка.

Но през следващите две десетилетия най-високи темпове на застаряване ще се наблюдават в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз поради безпрецедентен спад на раждаемостта и увеличаваща се продължителност на живота. Според прогнозите населението в този регион (като се изключи Турция) ще се свие с общо около 23,5 млн. души. Икономическото въздействие на тези промени ще се почувства най-вече чрез нарастващия дял на възрастните хора над 65 години.

Прогнозната средна възраст на населението за България, Чехия и Словения ще се доближава най-много до прогнозните данни за Япония и Италия, които могат да се окажат страните с най-старо население в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още