IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 юни

Стартира процедурата по обезщетяване на гражданите с жилищни компенсаторни записи

09:48 | 23.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 юни

Изплащат жилищните записи

в. Стандарт

Стартира процедурата по обезщетяване на гражданите с жилищни компенсаторни записи. Хората, апартаментите на които са възстановени на бившите им собственици при реституцията, са получили жилищни компенсаторни записи. Сега те могат да получат обезщетение в размер на номиналната стойност на притежаваните записи. Условие да вземат парите е да подадат молба до Министерството на финансите. Право да получат номинална стойност на жилищните компенсаторни записи имат само първоначалните им собственици.


Здравната каса губи по 5 млн. лева на месец

в. Дневник

Около пет милиона лева не месец е преразходът за болнична помощ, заяви пред журналисти директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова след среща с директори на районни здравни каси. Средномесечният разход за болнична помощ от бюджета на НЗОК е близо 70 милиона лева, уточни д-р Тодорова. Ако тази тенденция продължи, в края на тази година в бюджета на Здравната каса ще има 65 милиона дефицит, уточни тя.

Всички ползватели на европари влизат в регистър

в. Сега

Европейската комисия прави публичен регистър на всички ползватели на средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС. Това съобщи вчера ръководителят на звеното "Прозрачност, връзки с неправителствения сектор и външни отношения" в ЕК Жерар Легрис, цитиран от Mediapool. Брюксел ще задължи всички правителства да подават пълна информация за юридическите лица, които се разпореждат с европейски пари. Освен на сайта на еврокомисията информацията трябва да бъде достъпна и във всяка държава от ЕС, което означава да се водят и национални регистри за проектите и получателите на европари.

Българското телешко било говеждо според ЕС

в. Новинар

Българското месо, продавано като телешко в магазините, е говеждо според европейската класификация. С термина телешко месо да се определя суровина, добита от животно на възраст от 8 до 12 месеца, е записано в Европейския регламент за употребата на наименованието, който бе приет от Съвета на министрите по земеделие от европейските държави. Месото от телета до 8 месеца трябва да се обозначава с термина "телешко месо от младо животно", а от телетата на възраст над 12 месеца да се казва "говеждо". Месото, внесено от страни извън общността, също трябва да се характеризира с показателите от европейския регламент.

Позицията на родните животновъди обаче е, че това обозначение за животните не е удачно за нашето производство. Причината е, че у нас телетата растат по-бавно, защото са предвидени за добив на мляко, а не на месо, обясниха експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още