IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коефициентът цена/печалба на SOFIX е 18,58, този на BG40 е 257,23

Съотношението цена/счетоводна стойност за компаниите от стария индекс е 3,5, а този за BG40 - 3,01

15:23 | 22.06.07 г.
Коефициентът цена/печалба на SOFIX е 18,58, този на BG40 е 257,23
От днес на сайта на БФБ-София ще бъдат публикувани данните за оценъчните коефициенти за компаниите от състава на двата борсови индекса SOFIX и BG40.

Според изчисленията на борсата, съотношението цена/печалба (P/E) е 18,58 за SOFIX и 257,23 за широкия BG40. От своя страна коефициентът цена/счетоводна стойност на акция (P/B) за стария индекс е 3,5, а този за BG40 - 3,01.

Според методологията на БФБ-София, при изчисляване на Р/Е на SOFIX се взема общата пазарна капитализация на дружествата включени в него и се разделя на сумата от нетните им печалби.

При изчисляване на P/E за BG40 нещата стоят по различен начин – взема се средноаритметичната стойност на Р/Е коефициентите на дружествата, които участват в индекса.

При дружествата от базата на двата индекса, които изготвят консолидиран отчет, се взема нетната печалба от него.

Цената в числителя на коефициента Р/Е е средно-претеглената цена от последната борсова сесия, на която са се търгували акциите на дружеството, а печалбата в знаменателя е нетната печалба на дружеството за последните четири тримесечия. При консолидираните отчети се взема само нетната печалба, която принадлежи на групата.

При изчисляване на P/B  за индексите се взема средноаритметичната стойност за Р/В коефициентите на дружествата от тяхната структура. Ако дружествата от двата индекса изготвят консолидиран отчет, то Р/В коефициента се взема от него.

Оценъчното съотношение Р/В за отделните компании на борсата изчислява като среднопретеглената цена от последната борсова сесия, на която са се търгували акциите на дружеството, се раздели на собствения капитал на една акция, според последния отчет. При консолидираните отчети в собствения капитал не се включва малцинственото участие.

Освен това БФБ-София ще изчислява и шест други финансови показателя. Това са Печалба преди облагане с данъци и разходи за лихви, Печалба преди облагане с данъци и разходи за лихви/Общо активи, Цена / печалба преди облагане с данъци и разходи за лихви, Коефициент на задлъжнялост, Коефициент на ликвидност и Обращаемост на активите.

Според методологията за изчисляване на SOFIX, дружествата от неговия състав се претеглят по тяхната free-float пазарна капитализация, а според методологията за изчисляване на BG40 - по тяхната цена.

Днес SOFIX добави 2,84 пункта или 0,2% до 1387,78 пункта, а BG40 се повиши с 0,29 пункта или 0,1% до 297,6 пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още