IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха Националната стратегическа референтна рамка

Потенциалните средства, които България може да усвои през следващите седем години, могат да достигнат 10 млрд. евро

12:52 | 22.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха Националната стратегическа референтна рамка

Това е първата цялостна визия за развитието на България през следващите седем години“, каза министърът на финансите Пламен Орешарски при официалното подписване днес на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) за България за 2007-2013 г.

От страна на Европейската комисия (ЕК) документът беше подписан от комисаря по регионалната политика Данута Хюбнер.

Орешарски посочи, че документът ни дава достъп през следващите години до общо 6,853 млрд. евро от структурните и кохезионния фонд на ЕС. От своя страна, комисар Хюбнер посочи, че е много важно високото усвояване на фондовете.

По време на презентацията на подписаната референтна рамка беше съобщено още, че за следващите 7 години ЕС е предвидил да бъдат отделени за по-добро регионално развитие и за повишаване на заетостта общо над 300 млрд. евро.

Освен това за България са определени и още 5 млрд. евро във връзка с директните плащания на селските стопани и развитие на селските райони.

Присъстващият на церемонията ръководител на представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис изтъкна в изказването си, че около две трети от дейностите в Националната стратегическа референтна рамка са свързани с изпълнението на Лисабонската стратегия.  

Пред журналисти Данута Хюбнер посочи, че като се има предвид националното съфинансиране във връзка със седемте оперативни програми, а също и евентуалното привличане на частен капитал, потенциалните средства, които България може да усвои през следващите седем години, могат да достигнат 10 млрд. евро.

По думите й утвърждаването от ЕК на първите от 7-те програми ще стане през месец септември, а останалите се предвижда да бъдат утвърдени до края на октомври. Хюбнер посочи, че буквално дни след утвърждаването може да започнат плащанията, така че работата по проекти във връзка със структурните фондове може да започне отсега.

Като важни предизвикателства пред България във връзка с усвояването на фондовете Хюбнер изтъкна административния капацитет на страната, качеството на проектите, партньорството на национално и местно ниво, както и по хоризонтала. По думите й важно е също така съфинансирането от държавния бюджети и международното сътрудничество по някои проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още