IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статус Имоти: Ще защитим интересите на настоящите акционери

Пазарната капитализация на борсата към 21 юни е 19,298 млрд. лв., като се повишава от началото на годината с 26%

10:55 | 22.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Орлин Япраков. Снимка: Investor.bg
Орлин Япраков. Снимка: Investor.bg

Акциите на Статус Имоти АДСИЦ, които се търгуват от 18 юни (понеделник), бяха официално представени от Българска фондова борса – София днес.

Към момента имаме проект за изграждане на многофункционална сграда в София. Повече подробности около този проект ще обявим веднага след като подпишем предварителния договор“, заяви Орлин Япраков, изпълнителен директор на дружеството.

Годишната доходност, към която ще се стремим, е в диапазона 15-25%. Планираме да използваме различни типове финансиране, както със заемен, така и със собствен капитал. Като цяло намеренията ни са да защитим интересите на настоящите акционери, записали акции в първоначалното увеличение на капитала. Вероятно ще има още едно или максимум две увеличения, но те няма да са твърде големи, за да се избегне „разводняването“ на капитала“, каза още Япраков.

Статус Имоти АДСИЦ увеличи капитала си от 500 хил. лв. на 650 хил. лв. през март, като издаде 150 хил. акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лв. Учредители на дружеството са ИД Адванс Инвест АД с 30% от капитала, Статус Инвест с 20 на сто и девет физически лица, притежаващи останалите 50 на сто.

От началото на тази седмица по позицията на Статус Имоти е сключена само една сделка с 8 хил. акции на цена от 1,22 лв. за брой.

Общият оборот на БФБ-София от началото на годината до 21 юни е 2,416 млрд. лв., показват данни от статистиката на борсовата институция, също представени на днешното мероприятие. За цялата 2006 г. той бе 3,4 млрд. лв. Среднодневният оборот за проведените от началото на годината 119 борсови сесии е 20,3 млн. лв.

Пазарната капитализация на борсата към 21 юни е 19,298 млрд. лв., като се повишава от началото на годината с 26%.

Стойността на борсовия индекс SOFIX бележи ръст от 56,73% за последните 12 месеца и 13,14% от началото на годината до ниво от 1 384,94 пункта, а широкият BG40 отчита повишение от 89,4% на годишна база и 48,7% спрямо края на 2006 година до 297,31 пункта, обобщават още от БФБ-София.

От началото на тази година за търговия са регистрирани 19 нови емисии акции, от които 11 са на дружества със специална инвестиционна цел. Регистрирани са и 14 облигационни емисии, както и дялове на 3 договорни фонда.

На БФБ-София към 21 юни са регистрирани акциите на 372 компании, от които 16 на Официален пазар, а останалите – на Неофициален пазар. На борсата се търгуват и 28 договорни фонда и 80 облигационни емисии, сочи статистиката.

От 25 юни (понеделник) ще стартира вторичната търговия с акциите от IPO-то на Първа инвестиционна банка. С потвърдени проспекти от Комисията за финансов надзор са технологичните компании Бианор и Специализирани бизнес системи. Акционерите на Инвестбанк гласуваха за превръщане на банката в публично дружество, а също и тези на Нет Инфо БГ, Ломско пиво, Енемона и Билборд.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още