IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестират 10 млн. лв. в завод за строителни смеси край Пловдив

Инвеститор е Максит България, дъщерна компания на шведската maxit Group AB, която пък е част от HeidelbergCement Group

09:18 | 22.06.07 г.
Инвестират 10 млн. лв. в завод за строителни смеси край Пловдив
В края на юни тази година Максит България ЕООД започва строителство на завод за сухи строителни смеси край Пловдив, съобщиха от компанията. Обектът е разположен върху терен от 15 дка в новата индустриална зона на Пловдив, община Марица и включва производствена, складова и административна част.

Инвестицията е „на зелено” и е в размер на около 10 млн. лв. Инвеститор на обекта е Максит България, дъщерна компания на шведската maxit Group AB, която пък е част от производителя на строителни материали HeidelbergCement Group.

Инвестицията ще бъде развита на два етапа, като първият ще приключи в края на 2007 година с пускането на завода в експлоатация. Вторият етап, включващ допълнение и разширение на съществуващите мощности, трябва да бъде реализиран до края на 2009 г.

За главен изпълнител на обекта е избрана пловдивската фирма Подем ЕООД в партньорство с немския доставчик на индустриално оборудване m-tec Mathis technik GmbH. Проектирането на обекта е възложено на архитектурно бюро Отто ЕООД, а консултанти по проекта са Консултантска инженерна група ООД.

Бъдещият завод ще произвежда част от внасяните до момента от Максит България ЕООД строителни премикс продукти (предварително смесени в заводски условия продукти) като строителни лепила и шпакловки, мазилки, замазки, сухи бетони и др.

Дейността на maxit Group в България стартира през 1998 г. със създаването на отдел за сухи строителни смеси към Златна Панега АД, собственост на HeidelbergCement Group по това време. В резултат на разрастването на дейността на отдела в края на 2001 г. е основано Максит България ЕООД, което представя на пазара у нас премикс продукти с марките maxit и Deitermann

maxit Group AB има над 100 производствени единици в 30 държави, като дейността й е концентрирана основно в Европа. Компанията има около 4 900 служители и годишен оборот от 1,2 млрд. евро.

С общ оборот от над 9,2 млрд. евро, HeidelbergCement Group е сред водещите световни производители и доставчици на цимент, бетон и строителни материали. За концерна работят близо 46 хил. служители в 50 страни.

Настоящата инвестиция може да се приеме и като символично завръщане на HeidelbergCement Group на българския пазар, предвид факта, че до 2005 г. групата притежаваше циментовия завод в Златна панега.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още