IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 юни

08:00 | 22.06.07 г.
Преглед на печата за 22 юни
При енергийна криза двоен скок на тока
в. Стандарт
 
Токът ще поскъпне двойно, ако се наложи спешен внос през зимата. Това става ясно от разчетите на НЕК за енергийния баланс на страната. Там са посочени два възможни сценария. Най-лошият е мощностите в страната да не стигнат. За да се избегне режим, ще трябва да купуваме от Румъния. Кризата у нас обаче ще вдигне спекулативно цената в целия регион. Сега енергийните борси продават по 82-90 евро за мвтч. За нас обаче ще е по-скъпо, защото трябва да купим без предварителна заявка, твърдят експерти. Така до крайния потребител киловатът ще стигне по 30 ст. вместо по 15. Политици и експерти обаче са единодушни, че няма да допуснат този апокалиптичен вариант.
 
"Софинвест" изкара периферни квартали по-скъпи от "Борово"
в. Сега
 
Общинската фирма "Софинвест", която изготвя оценките на общинските имоти, успя да изкара периферни квартали на София по-скъпи от близкия до центъра "Борово". Странните оценки се появиха с цел да докажат, че столичани могат да спечелят от замяната на нови общински апартаменти срещу стари жилища на частни лица.
Скандалните докладни бяха внесени от район "Красно село". Администрацията предлага 6 апартамента в новопостроен блок на ул. "Родопски извор" 24 да бъдат сменени за жилища на частни лица. Аргументът е, че апартаментите са прекалено хубави и големи, за да се настанят в тях под наем нуждаещите се столичани и вместо това от тях трябва да се спечели. Печалбата идва от разликата в цените и квадратурата между заменяните нови и стари жилища, твърдят от "Красно село".
 
Компания на Ковачки се готви за борсата
в. Дневник
 
Веригата "Магазини Европа", контролирана от бизнесмена Христо Ковачки, се готви за листване на Българската фондова борса. Преди дни завърши окрупняването в общото дружество "Магазини Европа", което е крачка към излизането на компанията на борсата. Това стана, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри концентрацията на отделните дружества под контрола на Ковачки и компаниите "Интеркомерс груп плюс", "Булгарплод-София" и "Топ ден".

Над 2 млрд. евро трябват за подобряване на пътищата
в. Новинар
 
По пътищата на страната липсват пътни знаци, а съществуващите често затрудняват, а не помагат на безопасното движение на автомобилите. Повече от два милиарда евро са нужни за трайно подобряване на пътищата в страната, заяви Христо Славчев от Министерството на транспорта по време на семинар за подобряване безопасността на движението в Боровец. Над 70% от общинските шосета са в изключително лошо състояние. От 19 000 километра Републиканска пътна мрежа са ремонтирани едва 3000-4000 км от 1994 г. досега.

Фабриката на "Калиакра" в Добрич спря
в. Дневник
 
В четвъртък "Калиакра" АД преустанови дейността на фабриката си в Добрич. Това съобщи регионалният координатор на КНСБ в града Гинка Василева. Тя обясни, че това е станало по разпореждане на мултинационалната компания "Бунге", която е мажоритарен собственик на на предприятието за рафинирано олио. Секретарят на синдикалната организация в завода Мирослав Василев уточни, че се закрива целият индустриален отдел, в който са наети 167 души. Около 20-25 работници ще бъдат назначени за обслужване на търговията със зърно. Синдикалистът каза още, че предложението на работодателя е хората да бъдат освободени по взаимно съгласие по чл. 331 от Кодекса на труда. Обещанието е приелите този вариант да получат по шест брутни работни заплати. Останалите, които изразят несъгласие с това предложение, ще бъдат уволнени по чл. 328 и ще вземат само една заплата.

Отлагат старта на търговския регистър
в. Стандарт
 
Търговският регистър няма да може да стартира от 1 юли. Това констатира комисията по правни въпроси, като изслуша ръководството на Агенцията по вписванията. Повод за дискусията стана законопроект, внесен от НДСВ, за промени в Закона за търговския регистър. По време на обсъждането от левицата скочиха, че агенцията не е назначила хора и е забавила реалния старт на регистъра. Според констатацията на комисията срокът за старт на регистъра най-вероятно ще бъде удължен за втори път.

Еколози атакуват петролопровода в съда
в. Сега
 
Еколози обявиха, че ще търсят начин да атакуват ратификацията на споразумението за изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис пред международни съдебни институции. Това становище изрази вчера в Бургас Петко Ковачев от Института за зелена политика. Ако не се открие възможност за оборване на споразумението в съда, ще се лобира през екологичното министерство. Идеята е от ведомството да издадат отрицателна Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта. Тя все още не е изготвена, тъй като по закон ОВОС се прави на готов технически проект, а нефтопроводът все още не е стигнал до този етап.

Иракли отново е арена на конфликти
в. Дневник
 
Нови скандали разтресоха Несебър, след като общинският съвет в града гласува Подробния устройствен план (ПУП) на Иракли, а министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи срока на забраната за строителство там. В края на миналата седмица собствениците на земи в местността Иракли-Емона отново блокираха за час пътя към плажа. Tе протестираха този път срещу решението на министър Джевдет Чакъров да удължи срока на забраната. "Долу ръцете от курорта" и "Искаме да строим" пишеше на плакатите на протестиращите. В същото време по дърветата на мястото на протеста стояха други надписи "продава се". До плажа дори има и офис на агенция за недвижими имоти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още