IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няколко български авиокомпании остават без лиценз заради нарушения

Ер София, Брайт авиейшън сървисиз, Скорпион ер и Вега не са спазили изискванията за безопасност

16:25 | 21.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Няколко български авиокомпании остават без лиценз заради нарушения

Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация взе решение да отнеме свидетелството за авиационен оператор, съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, на авиокомпаниите Ер София, Брайт авиейшън сървисиз, Скорпион ер и Вега, поради потвърждаване на доказателствата за сериозни отклонения от изискванията за безопасна експлоатация на ВС, съобщиха от Министерство на транспорта.

Запазва се правото на Ер Скорпио да извършва специализирани авиационни работи – летателно обучение, но се спира временно правото й на търговски въздушен превоз до привеждане дейността на компанията в съответствие с изискванията на Регламент 20-42 и оперативните стандарти на Обединените авиационни власти на Европа.

Също така се запазва правото на авиокомпания „Хели ер” за обхвата на дейност, съгласно свидетелството й за авиационен оператор със следните особености: регионите за опериране, разрешени за компанията, са всички извън ЕС.

Системните несъответствия в областта на безопасността на гражданското въздухоплаване бяха установени при проверката на компаниите, извършена в периода от 28 май до 1 юни.

Компаниите бяха обект на особен надзор от страна на Европейската агенция за авиационна безопасност – ЕАСА и Главна дирекция Гражданската въздухоплавателна администрация (ГД ГВА). Проверката беше осъществена от съвместен екип от представители на ГД ГВА, ЕК, ЕАСА и инспектори на румънската, германската и италианската въздухоплавателни администрации в качеството им на страни-членки на ЕС.

За подготвяните мерки споменатите авиокомпании бяха уведомени на няколко съвместни работни срещи, включително и с министъра на транспорта Петър Мутафчиев, в присъствието на представители на МС, представители на министъра по европейските въпроси и ГД ГВА, както и на работна среща по искане на КНСБ и служители на каргокомпаниите.

Мерките се предприемат за привеждане на българската гражданска авиация в съответствие с повишените изисквания за безопасност, валидни за всички страни-членки на ЕС и влизат в сила от днес, за което авиокомпаниите ще бъдат уведомени, съгласно нормативните изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още