IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл Нефтохим Бургас с 24 млн. лв. загуба за 2006 г.

Размерът на инвестициите през 2006 г. е 80 млн. долара

15:38 | 21.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл Нефтохим Бургас с 24 млн. лв. загуба за 2006 г.

Лукойл Нефтохим Бургас” АД реализира балансова загуба след изплащане на данъци в размер на 24,238 млн. лв. за миналата година, съобщиха от компанията след проведеното й днес годишно Общо събрание. За сравнение, за 2005 г. финансовият резултат беше положителен и възлизаше на 122 млн. лв.

Като причина за загубата за 2006 г. от дружеството посочват състоянието на международните нефтени пазари през 2006 г., „характеризиращо се с устойчиви високи цени на суровината и рязко снижение на конюнктурата на пазара на готовата продукция“. В резултат на това въпреки преизпълнението на всички планови показатели, са реализирани загуби от основната дейност.

През 2006 г. са платени 1,8 млрд. лв. текущи данъци – ДДС, акциз, осигуровки и др., допълват от компанията.

През миналата година „Лукойл Нефтохим Бургас” АД е преработила 7,1 милиона тона нефт, или с 10,1% повече в сравнение с 2005 г., при дълбочина на преработката 74,5%.

Инвестиционната програма на компанията през 2006 г. е била насочена към модернизация на производството и подобряване на качеството на горивата и на екологичната среда. Пусната е в експлоатация инсталация “Газова сяра-3”, която според Лукойл е решила проблема с увеличените количества сероводород вследствие на производството на горива с ниско съдържание на сяра по стандарта Евро-4.

През годината започна и производството на биодизелово гориво и бе преустановено производството на дизел с високо съдържание на сяра. Също така започна строителството на инсталация за изомеризация на нормален бутан, която към момента е пред пуск. Размерът на инвестициите през 2006 г. е 80 млн. долара.

Като цели занапред от компанията посочват решаване на задачите, свързани с производството на горива съгласно стандарта ЕВРО-5 и с производството на котелно гориво при повишаване дълбочината на преработката, както и развитие на производствата „Нефтохимия” и „Полимерия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още