IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 40-50% е делът на нискотарифните компании от авиационния пазар у нас

От 29 октомври Wizz Air пуска нов полет от София до Дортмунд за 25 евро

13:48 | 21.06.07 г.
Джон Стефансон. Снимка: Investor.bg
Джон Стефансон. Снимка: Investor.bg

Около 40-50% е делът на нискотарифните компании от общия авиационен пазар у нас. Това отговори Джон Стефансон, търговски директор на авиокомпанията Wizz Air, на въпрос по време на пресконференция днес, като обаче уточни, че процентът варира значително в зависимост от сезонното натоварване.

Самата Wizz Air държи 37% от т. нар. low-cost (нискоразходен) сегмент в страната, а от общия пазар у нас има дял от 20 на сто, каза още Стефансон.

От 29 октомври авиокомпанията стартира нов полет от България. Той ще бъде от София до Дортмунд и обратно, като цените за еднопосочен билет започват от 24,99 евро. Включени са всички летищни и резервационни такси, отбеляза Стефансон. Първоначално ще се извършват по два полета седмично, а към края на годината се предвижда да станат три. Билетите вече са в продажба.

"Дортмунд е дестинация, от която изпълняваме полети към всички базови градове за компанията. Пазарът в Германия е стабилен и градът се оказа изключително успешен за нас. Рейнската и Рурската област са гъсто населени и очакваме оживен трафик оттам към България", коментира избора на дестинацията Стефансон.

Полетът до Дортмунд е третият полет на Wizz Air от София, след тези до Лондон и Рим. От България авиокомпанията лети също от Бургас и Варна, като се включват и полети до Будапеща, Варшава и Катовице.

За компанията у нас работят 32-ма служители, като се обслужват общо 7 дестинации. За последните 12 месеца от България са превозени общо 100 хил. пътници, съобщи още Стефансон. За същия период Wizz Air е обслужила общо 3,3 млн. пътници. Компанията оперира флота от 13 самолета Еърбъс А320 от 6 бази в Централна и Източна Европа до 47 дестинации, като за нея работят над 500 служители.

У нас Wizz Air навлезе през септември 2005 г. Компанията има и ремонтна база в страната, като единственото оплакване на Стефансон от местните условия е невъзможността в базата да се правят ремонти на самолети, които оперират по други линии в Европа.

Предвид бързия растеж, който отбелязваме тук, напълно вероятно и логично е в бъдеще да пуснем и нови полети от страната, например до Париж, Брюксел или Барселона“, каза още Стефансон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още