IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания може да премахне квотите за работници от България и Румъния

Възможно е ограниченията за работници от двете страни да паднат до края на годината

10:20 | 21.06.07 г.
Великобритания може да премахне квотите за работници от България и Румъния

Ограниченията на броя българи и румънци с право да влязат във Великобритания с цел търсене на работа може да бъдат отменени до края на годината, пише британският вестник The Times.

Министерството на вътрешните работи ще обсъди дали квотите, наложени, когато страните се присъединиха към ЕС през януари, да бъдат облекчени или премахнати.

Ограниченията, включително за брой нискоквалифицирани работници, бяха определени от министъра на вътрешните работи Джон Рейд през октомври миналата година, когато на Острова нарастваха обществените опасения за нивата на имиграция.

Документ на министерството, публикуван днес, отваря вратите за повече българи и румънци.

Според него днес за първи път ще се проведе Форум за влиянието от миграцията, който ще анализира броя хора, влезли от двете страни от януари, къде работят и дали има търсене от страна на индустрията за повече нискоквалифицирани работници.

Министрите планират да вземат решение дали да облекчат или да премахнат изцяло ограниченията през последните три месеца на годината.

Документът предлага още да се създадат регионални списъци с типове работници, от каквито има нужда, и да се поощряват работниците да отидат в тези райони.

Новият форум и правителството няма да се вслушат само в нуждите на бизнеса от повече имигранти, поясни обаче Лиъм Бърн, министър по имиграцията. По думите му имиграционната политика във Великобритания трябва да се определя от националните интереси, а не от тези на една група.

Квотите на министерството на вътрешните работи срещнаха съпротивата на това на външните и бяха приети с негодувание от България и Румъния предвид факта, че Великобритания предостави неограничен достъп до трудовия си пазар на граждани на другите източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Квотата за нискоквалифицирани работници от двете страни беше определена на 19 750, като те имаха право да работят само в сектора на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Освен тях се приемат само висококвалифицирани работници, студенти, такива с умения, каквито няма сред местното население, и собственици на фирми.

Според данни, публикувани миналия месец, близо 8 000 българи и румънци са пристигнали на Острова с цел работа за първите три месеца на годината, а допълнителни 2 400 са се включили в схемата за сезонно селско стопанство.

Националният профсъюз на фермерите оказва натиск върху правителството да се допуснат повече имигранти за берачи. Според профсъюза има спад в броя работници от Полша, Словения, Словакия, Унгария, Чехия, Естония, Латвия и Литва, склонни да работят в сектора.

Форумът за влияние на миграцията се състои от 14 души, представители на полицията, магистрати, образователни институции, местно управление, бизнес, жители на определени райони и бежанци. Форумът ще анализира влиянието на имиграцията върху жилищата, образованието, здравеопазването, престъпността и сплотеността на общността.

Всеки потенциален имигрант ще получава точки на базата на потенциала си за рентабилност, квалификации и конкретното търсене на пазара. Форумът ще има възможност да повлияе върху „оценката, с която се минава“ и дали тя да бъде повишена или понижена в зависимост от конкретните условия. Системата с точките се планира да влезе в сила през първото тримесечие на следващата година.

Отделен орган – Консултативен комитет по миграцията, ще съветва правителството в кои райони има нужда от имигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още