IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Няма да увеличаваме заплатите под натиск

Синдикатите поискаха 15-25% ръст в заплатите за тази година, Орешарски е склонен на 10%

17:31 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Няма да увеличаваме заплатите под натиск

Основните показатели, в зависимост от които ще има увеличение на заплатите според Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г., са свързани с ръста на инфлацията и производителността на труда, конкурентността на фирмите и промените в данъчноосигурителното законодателство, каза премиерът Сергей Станишев в началото на срещата си с ръководители на работодателски и синдикални организации.

"Правителството няма да увеличава под натиск работните заплати в бюджетната сфера, а при това исканията са за увеличения в пъти", заяви Станишев.

Той посочи, че прогнозираната инфлация за тази година е 4,4%, а ръстът на производителността на труда - 5,1 на сто. Дефицитът по текущата сметка обаче е висок, което означава, че конкурентността на българските фирми не е достатъчно добра.

Премиерът изрази личното си становище, че трябва да се върви към облекчаване на осигурителната тежест, обаче това не трябва да става за сметка на пенсионните осигуровки, а за сметка на фонд "Безработица", например, чрез вдигане на осигурителните прагове и други. Той припомни, че когато миналата година е обявено увеличение от 10% на бюджетните работни заплати, то е било определено от обществеността като високо, а сега исканията са за много повече.

Председателят на КНСБ Желязко Христов предложи индексът на нарастване на работната заплата тази година да бъде 15%, независимо от категоричното становище на финансовия министър Пламен Орешарски, че то трябва да бъде 10%.

От КТ "Подкрепа" пък обявиха, че според тях индексът на нарастване трябва да е 24,5%. От синдиката посочиха, че не са съгласни с намаляването на осигурителните вноски.

Представителите на основните работодателски организации в страната изразиха становище, че осигурителните плащания още от юли трябва да бъдат намалени от 36 на сто на 33%.

От БТТП смятат, че само добре работещите предприятия могат да увеличат заплатите си с много повече от 10%. "Високият дефицит по текущата сметка вече наближава 20% и част от причините за това са неконтролируемите разходи", пък каза председателят на БСК Божидар Данев. По думите му икономическите показатели не позволяват повече от 10% ръст на бюджетните заплати.

Всички работодателски организации се обединиха около становището, че заплатите в бюджетната сфера трябва да се увеличават най-вече на основата на производителността на труда и към момента не е оправдано увеличение с повече от 10% като цяло.

От своя страна, от Асоциацията на индустриалния капитал проследиха развитието на капиталовия пазар и изнесоха данни, според които за първите пет месеца на годината това развитие е много оптимистично, тъй като обемът на първичните публични предлагания (IPO) на фондовата борса е по-голям от този за цялата минала година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още