IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столична община ще инвестира 257 млн. лв. в завода за отпадъци

Проектът ще бъде финансиран от собствени приходи, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, както и със средства от ЕС

08:53 | 21.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Столична община ще инвестира 257 млн. лв. в завода за отпадъци
Сертификат за инвеститор първи клас ще бъде връчен днес на Столична община за проекта "Завод за преработка и управление на отпадъци", съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Инвестиционният проект на обща стойност 257 млн. лв. предвижда изграждането на нов и съвременен завод за преработка на отпадъците.

Теренът, където ще се извърши инвестицията, е собственост на Столична община. Проектът ще бъде финансиран от собствени приходи, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и със средства от европейските фондове.

В рамките на три години ще бъдат вложени 184 млн. лв., отбелязват от агенцията.

Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 70 нови работни места. Предвиждат се програми за квалификация и преквалификация на наетия персонал. По време на строителството и пускането в експлоатация ще бъдат заети около 170 души.

Изключително належаща е нуждата от изграждане на подобно съоръжение за столицата, още повече, че в държавите от ЕС депонирането на отпадъци отдавна се счита за остарял метод. Столичната община има два договора за извозването на балирани отпадъци - за 200 хиляди тона отпадъци до сметището Цалапица, Пловдивско, и за 80 хиляди тона до депото в Карлово.

Заводът ще бъде проектиран и изграден в съответствие с действащото законодателство в България, като особено внимание ще се отдели на опазване на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още