IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните оператори срещу БТК – битката продължава

Браншови асоциации протестират срещу решение на КРС, с което се утвърждават нови цени и условия за съвместно ползване на каналната мрежа на телекома

16:55 | 20.06.07 г.
Алтернативните оператори срещу БТК – битката продължава

Алтернативните оператори на българския телекомуникационен пазар са изправени пред неприемливи и скандални нови условия и цени за ползване на каналната мрежа на БТК, алармираха на пресконференция днес представители на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО), Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Асоциацията на малките и средни кабелни оператори - ТВ клуб 2000 и Федерацията на потребителите.

На 10 май 2007 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) утвърди предложените от БТК нови общи условия за съвместно ползване на каналната мрежа, помещения, кули и съоръжения при пълна непрозрачност и без допитване до бизнеса. Възмутени сме от съдържащите се в условията нови процедури, които на практика преграждат възможността на алтернативните оператори да ползват мрежата, както и от новата ценова тарифа“, каза Магдалена Георгиева, изпълнителен директор на АБКО.

С решението на КРС се утвърждава нова цена за ползване на линеен метър подземна канална мрежа от 25 ст. без ДДС (30 ст. с ДДС), съобщи Тодор Минев, председател на Сдружението на независимите интернет доставчици. Към момента операторите заплащат 19 ст. без ДДС, като според техни изчисления сумата и без това надхвърля няколкократно цената за наемане от 0,08 ст, каквото според тях е реалната й стойност.

Само нашите членове плащат месечно 280 хил. лв. за наем, добави Минев.

Освен от новите цени, операторите се възмущават и от процедурите в общите условия. Сред тях например са липса на задължение от страна на БТК за поддържане, подобряване или разширяване на каналната мрежа. В каналите има медни и оловни трасета от десетилетия, които БТК не вади, а същевременно твърди, че няма капацитет, има и много увредени тръби, добави Минев.

Същевременно има недобросъвестни оператори, които просто полагат кабелите си в мрежата без разрешение и няма процедура, съгласно която БТК да ги извади, каза още той.

Операторите са недоволни и от правата на БТК да задържа активи (кабели и оборудване) и да иска банкова гаранция за три месеца напред за всички трасета, ако има закъснение при внасянето на месечния наем.

БТК се възползва от монополното си положение на пазара и се опитва всячески да ограничи или поне отложи навлизането на конкуренция. Няма как да бъде накарана да осигури нормални условия без съдействието на КРС“, коментира Теодор Захов, председател на УС на СЕК.

Операторите ще обжалват решението на комисията пред Висшия административен съд. Те смятат също да сезират и Комисията за защита на конкуренцията, Европейската комисия за защита на правата на потребителите, председателя на Народното събрание и други институции.

Не предвиждаме вдигане на цените за крайните потребители, защото не сме очаквали подобен основен разход да бъде увеличен. Ако все пак съдебните процедури се забавят и не успеем да отменим новоприетите условия, крайният изход няма да бъде в полза на потребителите, каза Петьо Стайков, член на УС на АБКО. Той не уточни за какво поскъпване става въпрос.

Членове на АБКО са 25 кабелни оператора, като става въпрос за големите компании. Общо те имат над 500 хил. абонати, което представлява 50% пазарен дял от пазара на кабелна телевизия у нас, уточни за Investor.bg Магдалена Георгиева.

Новата ценова тарифа е плод на обсъждане с КРС в период от повече от година и половина, коментира за Investor.bg Павел Велчев, директор „Външни връзки и регулация“ в БТК.

Старата цена от 19 ст. не беше променяна от седем години. Освен това в новата тарифа цените варират от 20 до 25 ст. в зависимост от ползваната услуга, като най-често ползваната от операторите услуга е именно тази от 20 ст.“, допълни той.

Справка в сайта на БТК сочи, че 20 стотинки се заплащат за съвместно ползване на канална тръба от 3 или повече оператора.

По думите на Велчев новите цени са напълно разходоориентирани, като включват изграждане на мрежата, поддръжка и охрана. Новите цени продължават да бъдат по-ниски от средните за Европа, допълни Велчев, но не уточни с колко.

Напрежението между БТК и кабелните оператори се натрупва от доста време. През 2005 г. 5-членен състав на Върховния административен съд реши в полза на операторите спора им с БТК за собствеността на шахтите.

Акциите на телекома регистрираха днес ръст от 0,74 на сто до средна цена от 10,96 лв. за брой при изтъргувани 930 лота.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още