IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Христо Ковачки придобива контрол над Булгарплод-София

В резултат на сделката новоучредено предприятие, а чрез него и Христо Ковачки, ще придобие контрол върху апортирания от страна на “Булгарплод-София” АД обект

14:44 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Христо Ковачки придобива контрол над Булгарплод-София

Група от фирми, свързани с Христо Ковачки, и „Булгарплод-София“ АД ще създадат дружество „Магазини Европа” АД. Разрешението за учредяването бе дадено днес от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В новоучреденото дружество ще влизат фирмите „Ел Ем Импекс” ЕООД, „РУМ Деница” АД, „Булгарплод-София” АД, „МАХ-2003” ООД, „Люлин-Орион” ЕАД, „Фина механика” АД, „Лазерни и оптични технологии” АД, „Интеркомерс Груп Плюс” ЕООД, „Топ ден” ЕООД, „Данесто” ЕООД, ЕТ „Щайн- Христо Атанасов”, „Трейд Ди - 2004” ООД, „Ню партнерс” ЕООД, както и Христо Атанасов Ковачки.

Всички акционери с изключение на “Булгарплод-София” АД, “Интеркомерс Груп Плюс” ЕООД и “Топ ден” ЕООД попадат под прекия или косвен контрол на Христо Ковачки. От своя страна, обектите, собственост на “Интеркомерс Груп Плюс” ЕООД и “Топ ден” ЕООД и предмет на апортна вноска в новоучредяваното дружество и преди сделката са били използвани за осъществяване на търговска дейност от страна на предприятия в групата, контролирана от Ковачки.

В резултат на сделката новоучреденото предприятие, а чрез него и Христо Ковачки, ще придобие контрол върху апортирания от страна на “Булгарплод-София” АД обект.

Булгарплод-София“ е с предмет на дейност търговия на едро и дребно с пресни и преработени плодове и зеленчуци, промишлена преработка на плодове и зеленчуци, транспортни и складови услуги, търговия с амбалаж и външнотърговска дейност и отдаване на складови, търговски, хладилни и административни площи под наем.

Като реално осъществявана дейност фирмата е декларирала отдаване под наем на недвижимо имущество и търговия на дребно с хранителни и промишлени стоки. Единственият оборот на дружеството е реализиран чрез магазина, обект на апортна вноска в “Магазини Европа” АД. Собственици са “Интеркомерс груп плюс” ЕООД с дял от 96,87%, Министерство на икономиката и енергетиката с 3% и физически лица.

Според проучване на КЗК на пазара на търговия с бързооборотни стоки в супермаркети, хипермаркети и смесени магазини концентрацията ще доведе до незначително изменение в неговата структурата. Комисията счита, че сделката не би могла да създаде условия за установяване или засилване на господстващо положение на разглеждания пазар. „Нещо повече, конкуренцията в сектора е интензивна, което оказва дисциплиниращо влияние върху участниците“, допълват от регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още