IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 юни

07:51 | 19.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 юни

Как се топи безработица

в. Дневник

Странни неща се случват в България. Докато през последните шест години управляващите ни убеждаваха, че съкращават раздутия щат на администрацията и реформират публичните сектори, в понеделник лъсна истината, че броят на заетите в бюджетната сфера всъщност се е удвоил . И сега тези 500 хиляди души настояват за "незабавно и несимволично увеличение на доходите им" (както им обеща царят през 2001 г.), само че вече не са склонни да чакат 800 дни. Исканията за заплати в бюджетната сфера надхвърлиха 1 млрд. лв., а напрежението тресе едновременно здравеопазването, образованието, социалната сфера и горския сектор. Ситуацията е трудно удържима, особено след като преди месец правителството клекна без бой на исканията на шофьорите в градския транспорт за по-високи заплати.

Безмитните оператори искат проверка от Брюксел

в. Дневник

Асоциацията на безмитните оператори иска дейността на нейните членове да се провери от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заедно с представители на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Това съобщи в понеделник председателят на организацията Радостин Генов. Причината за тази активност по изчистването на имиджа е доклад на Държавния департамент на САЩ отпреди няколко дни, в който се посочва, че безмитната търговия у нас е основно звено в контрабандата на акцизни стоки.

КРС иска да смени номера на "справки 144"

в. Сега

Известният от години номер на услугата "справки" на БТК - 144, може да бъде сменен на 118. Това предвижда нов номерационен план на страната, чийто проект Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е качил на сайта си за обществено обсъждане. В документа се определя кой оператор и за коя услуга може да ползва първите три цифри от всеки номер. От БТК веднага реагираха, че са против промяната на този номер, тъй като той е добил известност от десетилетия и е еднакъв за цялата страна. В същото време лицензията на телекома го задължава да поддържа тази услуга, въпреки че от самата компания многократно са се оплаквали, че губят финансово от нея.

"Мелроуз" изостави трето находище в България

в. Дневник

Британската компания за проучване и добив на нефт и газ "Мелроуз рисорсиз" e изоставила находището в Обзор поради неефективните запаси, съобщи международната агенция "Фокус". Вместо това компанията ще се съсредоточи върху сондажите в Египет и Северна Америка. Това е третото находище в България, което компанията изоставя през тази година. Обзор е последното от трите дълбоководни полета в Черно море, които са залегнали в програмата за сондажи на "Мелроуз" за тази година. От компанията посочват, че ще преразгледат основно резултатите от проучвателните дейности, за да изследват оставащия потенциал на обектите в Калиакра.

"Суиспорт" влезе в летище София

в. Стандарт

Пасажерите и товарите на новия терминал на летище София ще бъдат обслужвани от втори оператор.
От вчера "Суиспорт" влезе официално в аеропорта и ще работи заедно с държавната компания "Летище София" ЕАД. Това се налага заради европейските изисквания - ако обработените пътници на летището надскочат 2 млн., то обслужването им се поема и от втори оператор. Това обаче сериозно ще затрудни плащанията на кредитите за строежа на новия терминал, коментират запознати. Причината е, че швейцарската компания ще обере част от приходите на досегашния летищен оператор. В транспортното министерство дори се обсъждал вариант министърът Петър Мутафчиев да поиска отлагане с 2 г., каквото право има.

Прогнозират хаос при отчитане на топломерите

в. Новинар

Топлинните счетоводители вероятно ще удължат срока, в който ще отчитат топломерите. Според експерти съществува реална опасност проверките да продължат до есента, когато стартира и новият отоплителен сезон. Вече ще се трупат суми за новия сезон, а абонатите няма да са си платили старите дългове, коментираха запознати. Според тях дори големите фирми като "Техем" и "Бруната" няма да успеят до 15 юли да обиколят всичките домове и да отчетат топломерите.

Ромите на война с железницата

в. Новинар

С пълна сила продължават вандалските набези на циганските банди, които замерят с камъни преминаващите композиции, предупредиха от БДЖ. За първите четири месеца на тази година са регестрирани 112 случая на замеряне на влакове с камъни, съобщиха от БДЖ. При тях са пострадали 3-ма пътници. За този период има осем случая на замерване с камъни и на нови мотриси Дезиро. Счупени са общо 74 стъкла на вагони и локомотиви. Общо 132 случая на нападения с камъни са станали през 2006 г. Разходите на БДЖ за всяко ново стъкло за мотрисите Дезиро е близо 10 000 лева. В резултат на циганския вандализъм компанията обмисля да увеличи цените на билетите за влаковете, пътуващи в районите, където най-често се извършва обстрел с камъни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още