IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първанов: Трябва да се формира затворен цикъл между наука и производство

Между основните проблеми за преодоляване, които държавният глава открои, са необходимостта от европейско качество на публичните финанси

17:36 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов: Трябва да се формира затворен цикъл между наука и производство

Време е да се формира затворен цикъл между науката и производството и да се преодолее изоставането на икономиката ни спрямо другите страни от ЕС, каза президентът Георги Първанов при откриване на дискусията по поръчания от него доклад в две части: „Социално-икономически предизвикателства за България като член на ЕС“ и „Стратегия за икономическо развитие до 2020 г.“.

Между основните проблеми за преодоляване, които държавният глава открои, са необходимостта от европейско качество на публичните финанси, стесняване до минимум на сивата икономика и корупцията, реализиране с бързи темпове на големите проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата. „Повече от всякога ни е нужно взаимодействие по триъгълника „управление – бизнес – наука“, подчерта Първанов.

Пазар на труда, доходи и бедност“ е озаглавена първата глава от разработката, касаеща социално-икономическите предизвикателства пред страната ни. Като главни задачи в нея са откроени нарастване на темпа на създаване на повече работни места, повишаване качеството на заетостта и доближаване на доходите ни до европейските.

В областта на социалното осигуряване се акцентира върху развитието на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Според учените, разработили доклада, здравеопазването се нуждае от финансова стабилизация, подобряване на първичната медицинска помощ и профилактиката. „Обучение през целия живот“ е едно от основните предизвикателства пред българското образование и наука, смятат още експертите.

Готов съм да инвестираме и в бъдеще в подобни разработки“, каза в края на дискусията Георги Първанов. По думите му целта е да бъде предложен за обсъждане стратегически документ на Правителството и на Народното събрание, който, ако бъде приет, да даде насоки за развитие за дълъг период от време. Държавният глава конкретизира, че трябва да се намери подход за ускорена реализация на големите проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата не само в България, но и в Югоизточна Европа – още повече, че страната ни е призната в голяма степен за лидер в този регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още