IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider electric пусна в действие завод за 22 млн. евро край Пловдив

До началото на 2009 година ще бъдe построена още една производствена сграда

09:28 | 15.06.07 г.
Schneider electric пусна в действие завод за 22 млн. евро край Пловдив

Многонационалната компания Schneider electric откри вчера най-новия си завод в индустриална зона Радиново край Пловдив. „Общата ни инвестиция тук е на стойност 22 млн. евро“, съобщи директорът на новия завод „Пловдив” на Шнайдер електрик България Филип Раго.

Предприятието е специализирано в производството на микропрекъсвачи за слабо напрежение и годишната му продукция на крайния етап ще бъде 25 милиона броя от този продукт.

Завод “Пловдив” на Шнайдер електрик България бе построен за 9 месеца, но това е само първият етап от нашия български проект“, съобщи директорът за Източна и Централна Европа на компанията Тед Кембъл.

Цялото електрическо оборудване на първия етап на завода – трансформатори, табла, прекъсвачи и др. са собствено производство на компанията. До началото на 2009 година ще бъдe построена още една производствена сграда за нови три продуктови линии, които ще работят денонощно.

Досега Шнайдер електрик България имаше предприятие в Перущица, което бе закупено през 1999 година, но годишният ни прираст от 20 на сто за последните 8 години доведе до сегашната инвестиция“, заяви Кембъл.

Компанията е предложила на всички работещи в Перущица да преминат в Пловдив и повечето от хората са приели. Общият брой на новите работни места, които ще бъдат създадени тук след приключванeто на втория етап на завод “Пловдив” е 300, а в свързаните предприятия-доставчици – 900. Ние търсим технически специалисти и инженери, като предлагаме работна зплата, която по-висока от средната за отрасла и за региона, за да запазим кадрите си, каза Раго.

През 2006 година Шнайдер електрик България е произвела в старото си предприятие 1 милиона микропрекъсвача, а през 2007 година, след създаването на новия завод техният брой вече ще бъде 11 милиона. Общата стойност на продукцията, създадена тук през 2007 година, се очаква да бъде 12 млн. евро, а по оценка на специалистите от компанията това ще увеличи оборота на Shneider electric с около 30 млн. евро. Готовата продукция на завод “Пловдив” на Шнайдер елктрик България ще се отправя за три логистични центъра и оттам – за петте континента, където компанията-майка има представителства.

При пускането на първия етап от новото предприятие най-големите пречки са били от административен и от енергиен характер, обобщиха мениджърите на завода. В края на юни местната електропреносна компания EVN ще пусне втора захранваща линия за предприятието, с което енергийните проблеми ще бъдат решени, заяви Раго. Очаква се да бъде построен и нов път на стойност 1,7 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още