IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 юни

07:50 | 15.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 юни

Гърция изненадващо се застъпи за АЕЦ "Козлодуй"

в. Сега

Изненадващо Гърция склони да се присъедини към призивите да отворим отново 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", макар и временно. Това стана вчера на заседание на Парламентарната асамблея на организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Всички страни - членки на форума, се подписаха под декларация, в която заявяват, че дефицитът на електроенергия в региона ще се преодолее, ако бъде удължена експлоатацията на реакторите, затворени в началото на тази година.

Банката за развитие ще се продава

в. Сега

До 49% от предстоящата за учредяване Банка за развитие може да бъдат продадени на стратегически инвеститори или на подобни трезори от Европа. Това съобщи в Пловдив изпълнителният директор на държавната Насърчителна банка Димитър Димитров, който откри първото регионално представителство на финансовата институция.
Проектозаконът за Банката за развитие вече е готов и изпратен във финансовото министерство.

Само 6% от глобите срещу горската мафия са събрани

в. Сега

Въпреки възхода на "дървената" мафия Националното управление по горите (НУГ) се оказа едно от най-добре работещите ведомства в държавата. Така излиза от проверката на Сметната палата за дейността на НУГ от 2004 до 2006 г. "Постигната е висока ефективност в управлението и контрола на ползването на дървесина, гласи заключението в публикувания вчера одитен доклад, подписан от члена на Сметната палата Хюсеин Чауш, бивш депутат от ДПС.

Общински терен в Пловдив продаден на символична цена

в. Дневник

Колкото и случаи на лошо стопанисване или неизгодни сделки с общински имоти да бъдат огласени, промяна явно няма да има, докато санкциите се изчерпват единствено с мърморенето на медиите. За съжаление равносметката от безхаберното управление на общинската собственост обикновено лъсва по-късно, когато новият частен собственик препродава имота многократно по-скъпо от цената, за която го е купил от общината. Последният нашумял пример за това драстично разминаване е в Пловдив. Какво ли обяснение може да има фактът, че преди четири години общината продава осем декара в центъра на града за 1.3 млн. лева, които и без сравнение с последвалата препродажба (за 11 млн. евро!) изглеждат малко дори за лаика. Въпросите са поне два. Първият е как пловдивските управници са определили точно тази цена на общинския терен. Вторият - защо са решили да не водят преговори с други потенциални купувачи и са се насочили единствено към съсобственика на по-малко от 5% от въпросния имот.

ТЕЦ "Варна" очаква загуба от 12 млн. лв. до края на 2007 г.

в. Дневник

ТЕЦ "Варна" ще отчете загуба от 10-12 млн. лв. до края на годината, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри увеличение на цената тока от централата с 6% вместо с исканите 12% от 1 юли, съобщи председателят на съвета на директорите Ян Вавера. В момента загубата при производството на 1 мегаватчас е 5 лв., след като миналия октомври регулаторът отново не прие искането за цена от 54.89 лв. за мегаватчас и я определи на 50.24 лв. Централата твърди, че сегашната цена не покрива разходите й и затова настоява за повишение до 56.7 лв. и цена за разполагаемост от 8.48 лв. за мегаватчас.

Нов скандал с общински терени в Несебър

в. Дневник

Общинските съветници в Несебър са подарили 619 кв.м. парцел на своя колега Здравко Маждраков. За съмнителната сделка алармираха през седмицата членове на съвета. "Бяхме манипулирани, защото гласуването беше последователно: за евангелска църква, после за парцел, предвиден за озеленяване и обществено обслужващи дейности, като в него е вмъкнат и парцел за православна църква с площ 375 кв.м. След това стана ясно, че към урегулирания поземлен имот (УПИ) - VIII, където е изграден хотел-ресторант "Вятърна мелница", собственост на Маждраков, всъщност се присъединяват 619 кв.м общинска земя", заяви съветникът Георги Георгиев.

Дузина гадателки платиха данъци

в. Стандарт

12 гадатели, екстрасенси и биоенерготерапевти са подали данъчни декларации и са платили патент за 2007 г., сочат данни на Националната агенция за приходи. Данъкът за екстрасенсите в София е 5600 лв., а в най-малките селища е 2000 лв. Нито една компаньонка или компаньон тази година не е подал патентна декларация. За разлика от миналата година, когато легалните компаньонки са били 9. Патентният данък за компаньонките в София е 6440 лв., а в малките селища е 3000 лв. Явно жриците на любовта са решили да ощипят държавата или са направили фирми.

Не се колебайте при изгоден лизинг

в. Новинар

Понякога лизингът е единственият възможен начин да се закупи маркова скъпа техника. Той е най-бързият начин да се придобие необходимата вещ, без да се влагат наведнъж големи суми. Ползването на уреда при лизинга започва веднага след подписване на договора. Разнообразието от лизингови предложения позволява на клиента да си избере най-подходящото за него. Лизингови схеми предвиждат оскъпяване около 4% за период на погасяване от 3 месеца. За половин година разсрочено плащане ще трябва да приготвите близо 4,8 на сто по-голяма сума от първоначалната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още