IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин купува 51% от водещ производител на кварцов пясък в Украйна*

След сделката закупеното дружество ще увеличи капитала си

16:27 | 14.06.07 г.
Каолин купува 51% от водещ производител на кварцов пясък в Украйна*
На 13 юни Каолин АД-Сеново е подписало договор за придобиване на 51% от дяловете на украинската компания ПКСП -ООО, съобщава БФБ-София. В резултат на сделката Каолин АД придобива контролно участие в дружеството, което е водещ производител на кварцови пясъци в Украйна.

За 2006 г. ПКСП -ООО е реализирало оборот от близо 3 млн. евро и печалба от 450 хил. евро.

След тази сделка ще бъде извършено увеличение на капитала на ПКСП-ООО, средствата от което ще се насочат за финансиране на строителството на преработвателна фабрика за обогатяване на кварцов пясък.

Освен това Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл в полза на Каолин относно обжалван ревизионен акт на ТД “Големи данъкоплатци”. Предстоят процедури за възстановяване на суми по отменени данъчни задължения на дружеството.

Каолин осъществи през април първично публично предлагане (IPO), набирайки 61,84 млн. лв. от 4,58 млн. акции с емисионна цена 13,50 лв.

На 7 юни стана ясно, че дружеството е избрано за доставчик на 1 млн. тона варовик за сяроочистващите инсталации на блокове 7 и 8 в ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.
 
Днес акциите на Каолин отчетоха лек спад от 0,15% до 13,53 лв. при обем от 13 905 лота.
 
*Актуализирана към 17:05 ч.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още