IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акции на публични компании ще могат да се търгуват и извън БФБ

Въвеждат се допълнителни изисквания за разкриване на информация относно сделките с ценни книжа, сключени извън регулираните пазари

13:40 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акции на публични компании ще могат да се търгуват и извън БФБ

Парламентът прие на второ четене законопроекта за пазарите на финансови инструменти, внесен от Министерския съвет, във връзка с хармонизиране на българското законодателство с достиженията на правото на Европейския съюз в областта на капиталовите пазари. С него се разширява обхватът на финансовите инструменти, търговията с които подлежи на надзор, като се включват и такива, които се издават и търгуват по начин, който обосновава регулирането им по подобие на обичайно търгуваните финансови инструменти.

Отпада изискването сделките с финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар, да се извършват само на регулираните пазари. Във връзка с това се въвеждат допълнителни изисквания за разкриване на информация относно сделките с ценни книжа, сключени извън регулираните пазари.

Инвестиционен посредник, чието седалище е в държава членка и който е получил лиценз за извършване на дейност в съответствие с правото на Европейската общност от съответния компетентен орган на тази държава членка, ще може да извършва дейността на територията на България чрез клон или при условията на свободното предоставяне на услуги. Допълнителни услуги ще могат да се предоставят само заедно с инвестиционна услуга и/или дейност. Всички клонове, създадени от инвестиционния посредник в България, ще се смятат за един клон.

Инвестиционният посредник, който сключва извън регулиран пазар сделки с акции, допуснати до търговия на регулиран пазар, е длъжен да оповести публично информация за вида, емисията, броя и единичната цена на финансовите инструменти - предмет на сделката, датата и часа на сключването й.

Въвежда се нов вид услуга като част от предмета на дейност на инвестиционните посредници, свързана с организирането на многостранна система за търговия, и фигурата на систематичния участник - инвестиционен посредник, който търгува за собствена сметка с финансови инструменти, като изпълнява клиентски нареждания извън регулирания пазар или многостранната система за търговия.

Инвестиционен посредник, който държи пари или ценни книжа на клиенти и предоставя услуги като приемане и предаване на нареждания във връзка с финансови инструменти, изпълнява нареждания за сметка на клиенти и управлява портфейли, трябва да разполага с начален капитал не по-малко от 250 000 лв. Инвестиционен посредник, който не държи пари, ценни книжа и финансови инструменти на клиенти трябва да разполага с начален капитал не по-малко от 100 000 лв.

Инвестиционният посредник е длъжен да поддържа минимални ликвидни средства, както и да образува фонд "Резервен", средствата в който не могат да бъдат по-малко от 10 на сто от капитала. Когато средствата във фонд "Резервен" спаднат под този минимален размер, дружеството е длъжно да ги възстанови в срок до една година. До попълването на фонд "Резервен" инвестиционният посредник трябва да отнася в него най-малко една пета от печалбата след облагането й с данъци и преди изплащането на дивиденти, предвиждат разпоредбите. Дружеството може да използва за попълване на фонда и други източници, предвидени в устава или с решение на общото събрание.

За нарушения на разпоредбите се предвиждат глоби в размер от 500 до 50 000 лв. Предвижда се доходите, придобити от неправомерно извършвана дейност, да се отнемат в полза на държавата в степента, в която не могат да бъдат възстановени на увредените лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още