IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реклама на хляб с коноп стресна Комисията за защита на потребителите

Фирмата производител се аргументира, че рекламата е трябвало да покаже, че влагането на определени елементи от конопа в различни храни не е забранено от закона

13:05 | 14.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Реклама на хляб с коноп стресна Комисията за защита на потребителите

Акт за непочтена реклама върху опаковката на хляб "Бонус-Коноп" и заповед за спиране на тиражирането й издаде Комисията за защита на потребителите, съобщиха от комисията. Това е станало след проверка при самосезиране на органа след публикация в печата.

Изобразеният задраскан с червени черти силует на полицай и наличието на листа на коноп върху опаковката на продукта пораждат асоциацията, че в търговската мрежа се разпространява хляб със съдържание на наркотични вещества без надзора на държавата, смятат от регулаторния орган.

Допълнително подсилване на внушението, че в хранителния продукт са вложени упойващи средства, се постига и с надписа "Happy Bread". Според експертите на Комисията за защита на потребителите рекламното съобщение може да предизвика страх и безпокойство у хората за продажбата на хранителни стоки с наркотици.

В становището на фирмата-производител - хлебопекарна Даунтаун, до контролния орган се казва, че рекламното им послание е имало за цел да покаже, че влагането на определени елементи от конопа в различни храни не е забранено от закона.

Практиката сочи, че включването на семена и екстракти от растението индийски коноп в състава на свободно разпространяваните хранителни продукти се среща в много страни по света, а също и в Европейския съюз, където храните и техните добавки са силно регулирана област. Семената и екстрактите от конопа не съдържат биологично активни съставки, които да се категоризират като наркотични, което обаче не е известно на масовия потребител. Именно затова изображението върху опаковката на хляба може да създаде у човек впечатлението, че в продукта се съдържат упойващи вещества, които биха породили нови усещания при употребата му, се казва още в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още