IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на тока за бита се повишават с няколко процента от 1 юли

Формираната крайна цена за битови потребители на ЧЕЗ става 15,36 ст./кВтч през деня и 9,84 ст./кВтч през нощта

14:25 | 13.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на тока за бита се повишават с няколко процента от 1 юли
Цените на електроенергията ще се повишат с няколко процента от 1 юли тази година. Това става ясно от проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което днес беше разисквано на насроченото от комисията обществено обсъждане. На проведено вчера открито заседание ДКЕВР предложи по-ниски от исканите цени за производителите на електроенергия.

Според проекторешението на ДКЕВР, цените без ДДС, по които ЧЕЗ –България (собственик на електроразпределителните дружества в София, София – област и Плевен ) ще продава електроенергия на битови потребители от 1 юли, са 8,4 ст./кВтч по дневна тарифа и 3,8 ст./кВтч по нощна тарифа. Към посочените цифри трябва да се добави и цената за пренос през електроразпределителната мрежа за ниско напрежение, която е 4,4 ст./кВтч (без ДДС). Така формирана, крайната цена за битови потребители става съответно 15,36 ст./кВтч през деня и 9,84 ст./кВтч през нощта*.

Определените за ЕВН България (Плевен, Пазарджик, Бургас) цени, по които компанията ще продава ток на битови потребители, са малко по-ниски от горепосочените, но поради малко по-високата цена за пренос (4,7 ст./кВтч без ДДС), на практика крайната цена е същата като при ЧЕЗ.

Цените за пренос през мрежата за ниско напрежение, които ДКЕВР е определила за ЕОН България (Варна, Русе, Добрич) са най-високи – 5 ст./кВтч без ДДС, обаче по-ниските продажни цени намаляват крайната цена, така че битовите потребители би трябвало да плащат съответно 15,24 ст./кВтч по дневна тарифа и 9,6 ст./кВтч - по нощна.

Когато електромерите на потребителите са настроени да отчитат само по една тарифа, тя ще бъде дневна, уточняват от комисията.

ДКЕВР ще вземе окончателното си решение за цените на тока на 28 юни и то подлежи на обжалване в 14-дневен срок.
 
*Крайните цени и за трите компании са с ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още