IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 юни

08:28 | 12.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 юни
Първанов поиска инвестиции, Буш – реформи
в. Дневник

Американският президент Джордж Буш неочаквано вкара в дневния ред на официалното си посещение в България въпроса за борбата с корупцията и прозрачността в действията на българското правителство. На пресконференцията с президента Георги Първанов той отговори на неговите призиви за повече американски инвестиции с настояване за повече реформи.

"Когато някой инвестира в една страна, той очаква добра възвращаемост, както и държавата да не се намесва, а по-скоро да подпомага капиталовия поток. Когато вашият президент говори за привличането на американски инвестиции, той има предвид, че са направени необходимите за това реформи. Аз призовавам да продължите с реформите и където видите корупция, да я изкоренявате. Българският народ и инвеститорите заслужават едно открито и честно правителство", заяви Буш.

Търговският регистър върви към ново отлагане
в. Сега

Българската стопанска камара (БСК) алармира вчера за поредни засечки с Търговския регистър. БСК е разтревожена от слуховете за поредно отлагане на новата система за фирмена регистрация и от пълната непрозрачност в подготовката, става ясно от писмо, адресирано до премиера Станишев, Висшия съдебен съвет, министрите на финансите и на правосъдието и Агенцията по вписванията. Осигурени ли са всички необходими служители, сгради и допълнителни пари за нормалния старт на регистъра на 1 юли и ще има ли поправки в закона, пита бизнесът в посланието. Писмо с подобни въпроси е изпратила в МС и независимият депутат Елеонора Николова, стана ясно вчера.

София сама се отказва от парите за реклама
в. Дневник

Столичната община е на път да загуби и малкото приходи, които получава от билбордовете, ако не приеме скоро регламент за събирането на такси за външна реклама. Още в началото на март Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени общинската наредба за рекламната дейност. Тогава съветниците решиха съществуващите 319 договора с фирми да бъдат удължени до 1 юни, след като в началото на годината ги удължиха до март в очакване на нов регламент. И втората отсрочка изтече и рекламните агенции всеки момент може да престанат да плащат на общината заради липсата на правно основание. В това време и малкото билбордове, за които се внася такса, ще "красят" София безплатно.

"От половин година искаме среща с кмета Бойко Борисов, но той отказва да ни приеме. Борисов не разбира от бизнес, а само от политика", каза Георги Ненков, председател на Българската асоциация за външна реклама (БАВР). Според Ненков кметът иска да даде външната реклама на концесия в полза на "един голям играч на рекламния пазар". Засега агенциите, членуващи в БАВР, ще продължат да плащат наем за билбордовете, за да си запазим местата, обясни Ненков. От общината потвърдиха, че въпреки липсата на наредба агенциите плащат по старите изтекли договори.

Бизнесът иска от НДСВ министерство на туризма
в. Новинар

Хора от туристическия бранш са лобирали в НДСВ за създаването на министерство на туризма, научи "Новинар". Идеята за собствено ведомство бизнесът лансира от няколко години, но всеки път държавата осуетява предложението. Всички в бранша желаем да се направи туристическо министерство, но не на всяка цена. Това го решава тройната коалиция и в момента в нея е топката, заяви за "Новинар" вчера председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) и директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов. Според него Държавната агенция по туризъм (ДАТ), която в момента се грижи за нуждите на сектора, не можела с бюджет от 6 млн. лв. да направи реклама и на най-елементарните бонбони.

Напомнят със SMS да платим данъците
в. Стандарт

Данъчните ще ни напомнят с кратко съобщение на мобилния телефон, че е време да си платим налозите. Това стана ясно на асамблея на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (IOTA), която се проведе в Златни пясъци. Тема на конференцията бяха eлектронните услуги за данъкоплатците. Много счетоводители вече получават в електронните си пощи съобщения за крайните срокове за подаване на декларации и плащане на налози. За услугата е нужен абонамент на сайта на Националната агенция за приходи www.nap.bg. Следващата стъпка е напомнянето да бъде изпращано с SMS.

"Симекс" строи четиризвезден хотел в Царево
в. Дневник

Царево продължава да расте покрай морето. В строителна площадка е превърната северната му част, където преди се намираха почивните станции на бившите държавни предприятия от страната. На брега над северния плаж на терен от 4 дка в близост до морската градина се изгражда четиризвезден апартаментен хотел "Врис". Инвестицията е на софийската фирма "Симекс" ЕООД.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още