IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3 300 акционери в ПИБ АД, чужденци са придобили 52% от акциите

Централен депозитар вписа увеличението на капитала на банката с 10 млн. лв.

16:01 | 11.06.07 г.
Над 3 300 акционери в ПИБ АД, чужденци са придобили 52% от акциите

Увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка е регистрирано в Централен депозитар, гласи съобщение на Българска фондова борса - София. Новият размер на капитала на банката е 110 млн. лв., разделен на 110 млн. обикновени акции с номинална стойност 1 лв., се казва още в съобщението.

Отчитайки резултатите от букбилдинга на 18 май и проявения голям интерес от инвеститорите, мениджърът на предлагането - Първа финансова брокерска къща ООД, заедно с банката, определиха цена на акция от 10,70 лева. На инвеститорите с класирани заявки бе разпределено цялото количество от 16,5 млн. предлагани акции, от които 10 млн. нови акции от увеличението на капитала на банката и 6,5 млн. съществуващи акции, притежавани от продаващия акционер ПФБК. Бяха подадени заявки за покупка на акции на стойност 1,32 млрд. лв., съответно свръхзаписването на предложените акции на банката бе 5,97 пъти (на база определената цена на акция от 10,70 лева). За разпределените акции бяха заплатени общо 176,55 млн. лв., като набраният от банката финансов ресурс е 107 млн. лв.

Съгласно Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с вписване на увеличението на капитала банката придоби статут на публично дружество. След IPO-то акционерите в банката надхвърлиха 3 300 лица. Чуждестранни инвеститори придобиха 52% от предложените акции, а 67% от акциите бяха придобити от институционални инвеститори.

Очаква се търговията с акциите на ПИБ на Българска фондова борса да започне на или около 22 юни 2007 г. Инвеститорите, които желаят да търгуват придобитите акции, следва да се обърнат към инвестиционен посредник.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още