IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юни

07:48 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 юни
Русия натиска за продажба на българския дял в тръбата до Гърция
в. Дневник
 
Казахстан започва преговори за придобиване на 49% от българския и гръцкия дял в петролопровода Бургас - Александруполис, съобщиха руските медии. Новината дойде от Международния икономически форум в Санкт Петербург, където България е представена от
 
министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Обсъжда се възможността Гърция и България да продадат своите акции на нефтени компании, които ще гарантират доставките на петрол, каквато възможност е записано в ратифицираното преди седмица от парламента междуправителствено споразумение.
 
Според източници, близки до проекта, Русия желае продажбата на дяловете да стане бързо и подкрепя Казахстан в искането й да придобие българския и гръцкия дял. Москва настоява до три седмици София да отговори дали приема или не предложението за преговорите. То дойде непосредствено след срещата между президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев преди ден.
 
Зелена светлина за БТК
в. Стандарт
 
От днес БТК може да се продава свободно. На 11 юни изтича 3-годишният срок, определен в договора за приватизация, в който акциите на компанията не можеха да се прехвърлят без разрешението на държавата. От фонда на исландския милиардер Тор Бьорголфсон "Новатор" обявиха по-рано, че е договорено прехвърлянето на 65% от БТК на инвестиционен фонд на американския застрахователен гигант AIG. Цената за придобиването на една акция е 11,25 лв. (5,75 евро). Равностойността е от 2,112 млрд. лв. (1,080 млрд. евро) за 65% от акциите и включва и наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция. С това общата стойност на БТК възлиза на 3,25 млрд. лева (1,661 млрд. евро).
 
"Кремиковци" и "Златни пясъци" начело в черния списък на АСК
в. Сега
 
Купувачите на "Кремиковци", "Златни пясъци", "Свилоза" и "Вини"- Сливен са сред най-некоректните "клиенти" на Агенцията за следприватизационен контрол. Това показва отчетът на АСК за 2006 г., внесен за разглеждане в Народното събрание. През миналата година агенцията контрольор е начислила неустойки за неизпълнение на инвестиционни задължения за общо 51.6 млн. долара и 5.34 млн. лева. Само санкцията за собственика на металургичния комбинат "Кремиковци" за обещани, но ненаправени вложения е за над 49 млн. долара, а купувачът на "Златни пясъци" е наказан с 1.14 млн. долара.
 
Несебър разреши да се строи в Иракли
в. Дневник
 
Общинският съвет в Несебър е гласувал изменения на устройствените планове на местността Иракли, която остана в отложения списък за екомрежата "Натура", и местността Боруна край с. Тънково, сигнализираха съветници. Така е дадена зелена светлина за застрояването на тези места. Това става, докато трае едногодишната забрана на екоминистъра Джевдет Чакъров да се строи в Иракли. Главният архитект на Несебър Валентин Димов обясни, че застрояването ще започне, след като мораториумът изтече. В четвъртък обаче Чакъров обеща да удължи забраната.
 
Идеята за строителството край Тънково, което е близо до Несебър и Слънчев бряг, е на местния предприемач Чавдар Александров. Той е лидер на новоучредената партия ДЕЛА, която даде заявка за управлението в Несебър. Александров е купил 250 декара земя и е променил статута й. Според плановете му върху нея ще израсне ваканционен комплекс с високи сгради.
 
Депутати търсят компромисен вариант за данъчните ревизии
в. Новинар
 
Депутатите от БСП търсят компромисен вариант за срока на данъчните ревизии, научи "Новинар". Сроковете, в които приходната администрация може да проверява фирмите, трябвало да бъдат такива, че да й позволяват да си свърши добре работата, но и да не утежняват бизнеса. В момента срокът, в който данъчните могат да проверяват фирмите, е три месеца с възможност да се удължи с още един.
 
В петък парламентът гласува на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат срока на ревизиите да бъде увеличен двойно - шест месеца с възможност да бъде удължен с още два вместо един. Предложението, внесено от Министерския съвет, е мотивирано от необходимостта приходната администрация да има достатъчно време да проверява дружествата правилно ли са декларирали сделките си с контрагенти от ЕС, за да бъдат предотвратени измами. Обменът на подобна информация отнемал поне шест месеца.  Депутати от БСП обаче предлагат удълженият срок от половин година да важи само за фирми, търгуващи с ЕС. За останалите, които извършват доставки само в страната, да се запази старият вариант от три месеца ревизия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още