IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юни

08:55 | 09.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 юни
Продажбата на търговски вериги вече започна
в. Дневник
 
Две търговски вериги за бързооборотни стоки - една регионална и една национална, са на път да имат нови собственици, съобщиха за "Дневник" източници от пазара. Пред финализиране е продажбата на варненската "Бурлекс", която вече ще се притежава от инвестиционния фонд "Екуест" и ще е част от веригата "Фамилия". Информацията потвърди управляващият партньор във фонда Георги Крумов. До месец и "Пикадили", която в момента води напреднали преговори с потенциални купувачи, ще има нов собственик, заявиха от компанията. Един от вероятните купувачи е сръбската компания "Делта", но има и други кандидати.
 
Гриша Ганчев купи автогарата в София
в. Стандарт
 
"Литекс комерс" на Гриша Ганчев купи 25% от капитала на "Централна автогара - София" за 4,5 млн. лв. Това потвърди зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. "Литекс комерс" беше единственият кандидат за 1/4 от капитала на автогарата, собственост на Столична община. Досега Ганчев държеше 37,5% в дружеството - колкото и другият голям акционер - автобусната фирма "Етап адрес". След придобиването на общинския дял Ганчев е мажоритарен акционер с 62,5% от капитала автогарата.
 
До 2000 лв. глоба за пияни шофьори
в. Сега
 
2000 лв. става максималната глоба за шофиране след употреба на алкохол. Минимум 1 месец без книжка ще е санкцията за водачите с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила. Максималният срок остава една година, а глобата е от 200 до 500 лв. При рецидив санкцията е 1 до 3 г. без книжка и 1000 до 2000 лв. глоба. Досега максималната сума бе 500 лева.
 
Тези поправки в Закона за движение по пътищата обсъди вчера на второ четене парламентът. Те бяха одобрени от транспортната комисия, а ще бъдат гласувани в пленарна зала следващата седмица.
 
ЕС иска поне един чужд език от висшистите
в. Сега
 
Всички завършващи студенти трябва да владеят писмено и говоримо най-малко един чужд език. Особено внимание трябва да се обърне на владеенето на английски език в държавите, в които не е матерен. Това е една от препоръките, приета от министрите на образованието на страните в ЕС, съобщи вчера Светломира Калоянова от просветното министерство на конференция за висшето образование в Европа. Друга европрепоръка е занапред студентите да пребивават определен период в друго висше училище. Практически ориентираните специалности трябва да подготвят кадри за пазара, а научно ориентираните - да правят научна кариера, посочи Калоянова.
 
Чужди туристи мамят застрахователите
в. Новинар
 
Заради обезщетения чуждестрани туристи в Слънчев бряг лъжат застрахователите, че са станали жертва на грабежи. Това съобщи вчера Цветелина Рандева, говорител на областна дирекция "Полиция" в Бургас. Летовниците се оплаквали от липсващи вещи, пари и документи. Туристите представяли неверни факти и обстоятелства за кражби от наши джебчии по морето, показват проверки по сигнали на "пострадалите". В някои от случаите летовниците сами губели документите си на улицата и по-късно заявявали, че са откраднати от хотелската им стая.
 
Междувременно зам. областният управител на Бургаска област Георги Николчев съобщи, че в разгара на сезона 39 плажа в района са неохраняеми, единият от които е бургаският Централен плаж.
 
Близнаков даде 1,2 млн. лв. за нова ведомствена вила
в. Сега
 
Военният министър Веселин Близнаков похарчи над 1,2 млн. лева за нова ведомствена вила на морето. Вчера той преряза лентата на вила "Сирена", която е разположена във военно-почивен дом "Созопол". "От 20 години не е строена вила на отбраната", оплака се министърът. В момента обаче армията притежава почивни домове и станции, които са значително повече от военните поделения. Според Близнаков интересът към нашите почивни бази е много голям, последните желаещи били от Китай. Той посочи, че България е член на Асоциацията за обмен на почиващи на НАТО и с нашите бази участваме в обща социална политика.
 
Докато течеше обсъждането на бюджета за 2007 г., Близнаков се кълнеше, че ще харчи разумно парите за армията. Той на два пъти обеща да увеличи и заплатите на редниците, но не намери пари за това.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още